Od dołu chcę dać obrotnik rolkowy (oczywiście na łożyskach, z jedną rolką napędzaną silnikiem poprzez pasek).
Rury mimo że dłogością mają maksymalnie 500mm to średnice mają zazwyaczj od 250 do 350mm i są grubościenne.
Tak więc rura może ważyć nawet z 70kg.
Zaczełem czytać na forum o sterowanich i napędach maszyn ale jeszcze długa droga przedemną,
dlatego mam pytanie czy przy dobrym przełożeniu jest szansa że np. silnik z linku poniżej,
da radę napędzać rolkę obrotnika?
Praktycznie w ogóle nie zależy mi na szybkości pracy maszyny

https://www.olx.pl/oferta/arduino-zesta ... doL.html#6
Nad obrtonikiem chcę dać młotek pneumatyczny
z ręczną regulacją wysokości na zwykłej śrubie, oraz z posówem poziomym za pomocą śruby trapezowej, oczywiście plus wałki po bokach fi20.
Myślę że tu ten sam silnik nie będzie miał problmu z prawidłową pracą?
Posów poziomy myślę zbudować na wałkach ciągnionych i tulejkach ślizgowych, tylko nie wiem na jakie średnice się zdecydować? Dać coś koło fi20 z podparciem czy może coś koło fi30 i da radę bez podparcia?
(oczywiście myślę też o zastosowaniu jakiś wibroilolatorów).
Czytam już również o programowaniu arduino i jak myślicie łatwiej będzie zrobić ten projket poprzez GRBL czy przez napisanie normalnego programu na arduino? Przy GRBL miałem już trochę styczności z g-codem ale czy są w nim komendy na pętle? Bo punkty będą robione raczej w pewnych powtóżeniach, więc pętle były by tu chyba najlepsze. Ale znowu przy bezpośrednim programowaniu arduino (tam już czytałem o wielu rodzajach pętli) chyba więcej trzeba samemu ustawić by w ogóle silniki ruszyły? Czy się mylę?
Dopiero zaczynam przygodę z maszynami tak że przepraszam jak w teksie są jakieś bzdury

Z góry dziękuję za wszelkie rady i uwagi.