dziwne zachowanie maszyny "po uderzeniu uruchamia E-STO
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 6
dziwne zachowanie maszyny "po uderzeniu uruchamia E-STO
witam.
Koledzy, koleżanki, prosze obejrzeć filmik na którym przedstawiony jest mój problem. Otóż maszyna w trakcie pracy gdy zostanie uderzona kawałkiem metalu czy innego materiału przestaje działać i uruchamia się E-STOP.
nie mam pojęcia czym to mogło zostać spowodowane, czy ktoś z was spotkał się z podobnym problemem?
Prosze o pomoc
[youtube][/youtube]
Koledzy, koleżanki, prosze obejrzeć filmik na którym przedstawiony jest mój problem. Otóż maszyna w trakcie pracy gdy zostanie uderzona kawałkiem metalu czy innego materiału przestaje działać i uruchamia się E-STOP.
nie mam pojęcia czym to mogło zostać spowodowane, czy ktoś z was spotkał się z podobnym problemem?
Prosze o pomoc
[youtube][/youtube]
Człowiek normalny ma marzenia.
Człowiek geniusz ma cele.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
Powoli od początku :sofix997 pisze:tzn zrobiłem obwód zamknięty na wyściach od e-stopów i problem zniknął! Więc powodem są krańcówki od estopów. Ale dlaczego tak się dzieje?
E -stop - jest to (powinien być) jeden guzik zatrzymania awaryjnego
a twoje jak piszesz "krańcówki od e-stopów" to chyba są jednak krańcówki limit - ( jest ich po dwie na oś??)
no i trzecie są krańcówki bazujące ( po jednej na oś)
Pozdrawiam , Michał. 

-
źle sprecyzowałem, jeden estop jest to czerwony "grzybek" a drugi to krańcówka od podłączona pod estop ale odpowiedzialna jest ona od otwierania drzwiczek i to ona jest wadliwa.
[ Dodano: 2012-12-02, 15:07 ]
i też własnie mam po dwie krańcówki bazujące na oś, czyli łącznie 6 sztuk.
[ Dodano: 2012-12-02, 15:07 ]
i też własnie mam po dwie krańcówki bazujące na oś, czyli łącznie 6 sztuk.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
No widzisz , po nitce do kłębkasofix997 pisze:źle sprecyzowałem, jeden estop jest to czerwony "grzybek" a drugi to krańcówka od podłączona pod estop ale odpowiedzialna jest ona od otwierania drzwiczek i to ona jest wadliwa.

PS.
Co do krańcówek to bazy HOME xyz daje się po jednej stronie osi , i ustawia w programie w którą stronę ( + , - ) maszyna ma najechać na bazę.
Przejrzyj instrukcję od macha , bo może masz niepotrzebne 3 elementy i parę kabelków na maszynie.

Pozdrawiam , Michał. 

-
co do baz nie wiedziałem że daje się po jednej stronie
co do kierunku najazdu to rozumiem, mam ustawione tak jak według mnie jest najlepiej. po za tym że oś X po najechaniu na krańcówke zostaje na niej zamiast powrócić określoną odległość od jej zainicjowania. Wszystko na każdą oś mam ustawione tak samo, właśnie próbuje coś z tym zrobić. A na każdą oś dałem po dwie krańcówki żeby nie dochodziło do kolizji typu: maszyna chce jechać i jedzie, nawet po za obszar swoich możliwości. właśnie jestem w trakcie ustawiania tego że nawet na ręcznym sterowaniu nie wyjeżdżała za daleko