Czy warto ?

Ogólne tematy związane z maszynami CNC, maszyny o odmiennej konstrukcji czyli wszystko co nie pasuje do powyższych.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
rynio_di
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Czy warto ?

Post napisał: rynio_di » 09 maja 2006, 22:09

Zafascynowany waszymi maszynami skusiłem się i ja na budowę takowej , jak mechanika nie nastręczała mi problemu to przed elektroniką przysiadłem. Mam pytanie czy warto wykorzystać ploter piszący Roland dxy 1150 na bazie którego elektronika była by do wykorzystania.Czy lepiej zlecić komuś wykonanie elektroniki, mam dużo części od drukarek,xero itp.

Leszek_Z
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Leszek_Z » 10 maja 2006, 09:28

Witaj
Powiem tak: Ja dałbym sobie spokój z elektronika z odzysku,bo to wiecej kłopotu niz to wszystko warte, zwłaszcza że jak piszesz nie jesteś obeznany w elektronice.
Jezeli chcesz bardzo proste sterowniki z 1/2 kroku i pradzie do2A na faze,to polecam na poczatek zestaw od kolegi Chaosa z forum.Są to sterowniki na układach L298 i L297 .
Zamawiasz same płytki z opisem i tylko wlutowujesz elementy,z czym jak sądze sobie poradzisz.
Gdybyś sie czuł na siłach to polecam sterowniki na ukł. a3977 te juz maja mikrokrok i prąd do 2,5A. Z pozoru wydaje sie to trudne ,ale zapewniam Cię nie taki diabeł straszny :)
Oko za oko,ząb za ząb,a du** za pieniądze..

Autor tematu
rynio_di
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: rynio_di » 10 maja 2006, 20:04

Dzięki za słowa wsparcia tak zapewne zrobię ale poczekam na przypływ natchnienia .Zdecuduję się jednak na sterowniok na ukł.3977 bo te mają większe pole do popisu.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NASZE AMATORSKIE MASZYNY CNC”