Piszę ponieważ mam problem z wycięciem płytki PCB na mrówce (trochę zmodyfikowanej pod siebie).
Płytki w 95% wychodzą z chropowatymi, nierównymi ścieżkami. RAZ udało mi się wyciąć dosłownie idealną płytkę, zdatną do użycia bez jakichkolwiek dalszych obróbek. Następne próby i powrót do tej samej słabej jakości... Myślałem, że już 'naprawiłem' maszynę wymieniając silnik na szybszy 2200KV (zasilam zasilaczem 12V, 150W, więc na sucho to powinno mieć te 25k obrotów), ale to był w zasadzie tylko ten jeden raz.
Używam setupu MKS DLC32 + jakiś silnik dronowy + ESC + frezy 30° x 0.2mm.
Do tego easyeda + pcb2gcode + bCNC. Korzystam także z autopoziomowania.
Wrzeciono przy włączonej maszynie, kiedy silnik krokowe trzymają napięcie, nie wygląda jakby miało jakieś specjalne luzy, oprócz naprawdę minimalnego spowodowanego łożyskami.
Samą maszynę zmodyfikowałem na delikatnie większą zamiast 200x200, moja ma 250x250, ale ma znacznie większe profile w przekroju bo to są 20x20 zamiast 10x10. Prowadnice też nieco większe, i w jednej osi i w drugiej. Łożyska liniowe najpierw miałem tanią chińszczyznę, ale potem wymieniłem na naprawdę niezłe(droższe chyba 10x), które przy wciśnięciu na wałki czuć jak się 'klinują' - w pozytywnym znaczeniu, jeżdżą z odrobinę większym oporem, ale parwie nie mają luzów. Sama rama jest sztywna, maszynę starałem się bardzo starannie wykonać jeśli coś nie pasowało, to modyfikowałem części i drukowałem ponownie.
I moja zabawa wygląda tak, że a to zmieniam wiertło na nowe, a to naciągam paski żeby wymusić sztywność, a to zmieniam głębokość wcięcia/overlap/prędkość wertykalną(tą już ustawiałem naprawdę nisko na 40mm/min ale dalej ten sam efekt) w pcb2gcode, ale nie mogę trafić na konkretną przyczynę (przecież przynajmniej raz się udało!!).
Teraz wpadłem na pomysł żeby zrobić testowe cięcie kwadratowych pól 6x6 na płytce z różnymi ustawieniami każde, żeby przynajmniej wyczaić najlepsze ustawienia.
Ma ktoś doświadczenie w wycinaniu płytek? Może ktoś podobnie walczył i wie co musi być ustawione, na co zwracać szczególną uwagę? Tutaj płytka co mi się udała, nie patrzcie na luty, bo koniec końców musiałem rozlutować układ stąd nadmiar cyny