Pracuje na AXYZ
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 32
a co chcesz z nim zrobić? Jeżeli powycinać to musisz oczyścić go ze zbędnych linii i zostawić tylko pozamykane pętle które tworzą obrys wycinanego elementu.
Innym problemem jest skala (mi wyszło że materiał na te puzzle musiał by mieć 0,125mm grubości co oznacza że frez też musiał by mieć max taką średnicę)
Zobacz teraz.
Innym problemem jest skala (mi wyszło że materiał na te puzzle musiał by mieć 0,125mm grubości co oznacza że frez też musiał by mieć max taką średnicę)
Zobacz teraz.
- Załączniki
-
- eaglex1.rar
- (19.73 KiB) Pobrany 197 razy
Tagi:
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 6
WITAM sorki ale nie miałem możliwości odpisać wcześniej - ale mam dla Ciebie odpowiedż pomęczyłem sie troszkę sam i mam odpowiedż - te linie co je zlikwidowałeś to obrys ogona więc muszą zostać orła wykonałem z materiału gr 10mm frezem 4mm zobacz teraz :lenherd pisze:a co chcesz z nim zrobić? Jeżeli powycinać to musisz oczyścić go ze zbędnych linii i zostawić tylko pozamykane pętle które tworzą obrys wycinanego elementu.
Zobacz teraz.
Tu masz rysunek a efekt jest w galerii
- Załączniki
-
- elaglex.rar
- Naprawyłem ARTCAMEM
Zmienić skalę rysunku do grub. materiału - (40.79 KiB) Pobrany 211 razy
-
Czegoś nie rozumiem , napisałeś że wykonałeś z materiału grubości 10mm a plik który dałeś ma nacięcia pod połączenia szerokości niecałe 3mm wiec materiał też powinien mieć 3mm.
Frezem 4mm też tego pliku nie wykonasz.
Rozumiem że zrobiłeś sobie jeszcze jeden plik dla materiału 10 mm gdzie nacięcia do połączeń też mają 10mm.
Wyjaśniam taką prostą rzecz dla tych którzy chcieli by sobie zrobić te puzzle a nie mają jeszcze doświadczenia w tych sprawach
Bo to co napisałeś jest niezgodne wymiarowo z tym co jest w pliku.
Frezem 4mm też tego pliku nie wykonasz.
Rozumiem że zrobiłeś sobie jeszcze jeden plik dla materiału 10 mm gdzie nacięcia do połączeń też mają 10mm.
Wyjaśniam taką prostą rzecz dla tych którzy chcieli by sobie zrobić te puzzle a nie mają jeszcze doświadczenia w tych sprawach

-
Jasne przecież napisałem nad rysunkiem zmienić skalę do grubości mateiału
i po krzyku.
Natomiast nie moge poradzić sobie by fotografie przenieść do maszyny
tzn stworzyć rycinę lub płaskorzeźbę chociaż ni ukrywam że korci mnie to co zobaczyłem na Allegro tu masz odnośnik : http://www.allegro.pl/item613640987_now ... ewnie.html
Może wiesz jak to na naszej maszynie wyfrezować?

i po krzyku.
Natomiast nie moge poradzić sobie by fotografie przenieść do maszyny

tzn stworzyć rycinę lub płaskorzeźbę chociaż ni ukrywam że korci mnie to co zobaczyłem na Allegro tu masz odnośnik : http://www.allegro.pl/item613640987_now ... ewnie.html
Może wiesz jak to na naszej maszynie wyfrezować?
Ploter AXYZ ze stołem roboczym 1500 x3000
i wszystko jasne
Laser 1200 i techno idzie
NIECH SIĘ FREZ KRĘCI I LASER NĘCI
i wszystko jasne

-
fakt nie dostrzegłem tego dopisku nad plikiem
zwracam honor.
Co do płaskorzeźb ze zdjęcia to raczej jako ciekawostka bo czas pracy maszyny przy tego typu zabawie jest strasznie długi, zakładając że chcesz gładki obrazek to wykończenie frezem kulistym max średnicy 3mm i "skok w bok" tak co 0.1mm powinien być ok.
co do przygotowania pliku to masz artcama więc problem żaden jeżeli masz troszkę zdolności artystycznych.
Możesz wczytać do programu bezpośrednio zdjęcie i je ręcznie wyczyścić ze "śmieci" narzędziami sculpting lub spróbować wykonać na zdjęciu obrysy wektorami i te wektory powyciągać (trudne ale daje ładniejsze efekty).
http://www.artcam.com/videos/engraving.htm na tej stronie kliknij "show medal"

Co do płaskorzeźb ze zdjęcia to raczej jako ciekawostka bo czas pracy maszyny przy tego typu zabawie jest strasznie długi, zakładając że chcesz gładki obrazek to wykończenie frezem kulistym max średnicy 3mm i "skok w bok" tak co 0.1mm powinien być ok.
co do przygotowania pliku to masz artcama więc problem żaden jeżeli masz troszkę zdolności artystycznych.
Możesz wczytać do programu bezpośrednio zdjęcie i je ręcznie wyczyścić ze "śmieci" narzędziami sculpting lub spróbować wykonać na zdjęciu obrysy wektorami i te wektory powyciągać (trudne ale daje ładniejsze efekty).
http://www.artcam.com/videos/engraving.htm na tej stronie kliknij "show medal"
-
Wielkie dzięki w tym tygodniu pewnie za to sie wezmę
Skrzynka piwa dla Ciebe
Zobacze czy dam rade bo co to zdolności artystycznych - to żaden ze mnie atrtysta
pozdrawiam i na razie znikam
Skrzynka piwa dla Ciebe
Zobacze czy dam rade bo co to zdolności artystycznych - to żaden ze mnie atrtysta

pozdrawiam i na razie znikam
Ploter AXYZ ze stołem roboczym 1500 x3000
i wszystko jasne
Laser 1200 i techno idzie
i wszystko jasne

-
Włączanie i wyłączanie wrzeciona
Witam
Czy można zrobić tak żeby po zakończeniu programy wrzeciono się nie wyłączało?
Wykonuje czasem krótkie serie detali i nie robię programu na wszystkie naraz bo się nie opłaca tylko robię na jeden , zmieniam ręcznie materiał i powtarzam program, chodzi o to żeby nie tracić czasu na rozkręcenie wrzeciona miedzy powtórkami programu.
Pozdrawiam
Czy można zrobić tak żeby po zakończeniu programy wrzeciono się nie wyłączało?
Wykonuje czasem krótkie serie detali i nie robię programu na wszystkie naraz bo się nie opłaca tylko robię na jeden , zmieniam ręcznie materiał i powtarzam program, chodzi o to żeby nie tracić czasu na rozkręcenie wrzeciona miedzy powtórkami programu.
Pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Kontakt:
lenhard,
szczerze to nie sprawdzałem tego, ale jak przed uruchomieniem programu włączysz manualnie (przez funkcje F2 zamiast AUTO zmienisz na ON) włączenie obrotów, to po skończeniu nie powinien wyłączać wrzeciona. Może będzie trzeba ewentualnie wymazać linijkę z Mcodem wyłączającym wrzeciono.
Pozdro
Adam
szczerze to nie sprawdzałem tego, ale jak przed uruchomieniem programu włączysz manualnie (przez funkcje F2 zamiast AUTO zmienisz na ON) włączenie obrotów, to po skończeniu nie powinien wyłączać wrzeciona. Może będzie trzeba ewentualnie wymazać linijkę z Mcodem wyłączającym wrzeciono.
Pozdro
Adam
-
odsys własnej konstrukcji
To pierwsze co mi przyszło do głowy ale nie działa.artmachining pisze:przez funkcje F2 zamiast AUTO zmienisz na ON
Pozdro
[ Dodano: 2009-07-13, 20:46 ]
Witam
Ponieważ oryginalne stopy do odciągu wiórów mnie nie zadowalały (mam dwie- szczotka i na siłowniczkach) postanowiłem sklecić coś własnego coś czego nie trzeba będzie ściągać za często chociaż by do zmiany frezu.