Automatyczny magazyn
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Obliczenia, to generalnie podstawy mechaniki. Wszystko się da na kartce obliczyć:)
Budowanie prototypu w małej skali jest "nieopłacalne" gdyż, niczego nie wniesie. Bo niby czym będę ugięcia i bezwładność liczył, jak to się przenieść nie będzie chciało....
Serwomotory, silniki, krokowe....Jeżeli pojemniki są rozmieszczone w 10 kolumnach i na 10 półkach(100 pojemników), to wystarczy 20 czujników(indukcyjnych po 100zł, to i tak taniej niż serwo) i 2 silniki prądu przemiennego, jeden siłownik. Do tego PLC co logiką zarządza i koniec.
Budowanie prototypu w małej skali jest "nieopłacalne" gdyż, niczego nie wniesie. Bo niby czym będę ugięcia i bezwładność liczył, jak to się przenieść nie będzie chciało....
Serwomotory, silniki, krokowe....Jeżeli pojemniki są rozmieszczone w 10 kolumnach i na 10 półkach(100 pojemników), to wystarczy 20 czujników(indukcyjnych po 100zł, to i tak taniej niż serwo) i 2 silniki prądu przemiennego, jeden siłownik. Do tego PLC co logiką zarządza i koniec.
Tagi:
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 11
1. Czy pojemniki będą będą tylko po jednej stronie ramienia ( układnicy), czy po obu stronach.
Zakładając długość magazynu na 10m i wysokość około 3.5m to mieścimy 533 pojemniki po jednej stronie przy konstrukcji z profila 5cm i zapasie po 2cm prawo,lewo i 2cm u góry od pojemnika.
2. Jak mają być rozmieszczone te pojemniki? Ile pozycji "X" a ile "Y"? zakładam że pojemniki będą ustawiane tylko na jednej głębokości?
poziom 41 pion 13
3. czy to ma być spięte z jakimś systemem magazynowym w którym będą uwzględnianie wszystkie "wejścia" i "wyjścia" całych pojemników czy części znajdujących się w tych pojemnikach?
czy to będzie na zasadzie podejścia do monitora i wpisanie przywieź mi pojemnik 584?
Idealne rozwiązanie było by spięcie tego z systemem magazynowym i rozliczanie części z w pojemnikach.
Docelowo chciałbym żeby to wyglądało tak, że podchodzi operator z zamówieniem do czytnika skanuje kod a robot przywozi mu potrzebne pojemniki do zamówienia. Po skończeniu pakowania pojemniki są odstawiane na taśmę i po kolei podawane automatycznie do robota a ten za pomocą kodu kreskowego ustawionego na taśmie orientuje się gdzie ma odstawić pojemnik
[ Dodano: 2012-11-22, 09:30 ]
prototyp bardziej miał na celu pokazanie sposobu działania dla "komisji finansowej" ale może filmik wystarczy
Odnośnie napędów to czy mógłbyś coś podpowiedzieć jakiś konkretniejszy silnik?
Zakładając długość magazynu na 10m i wysokość około 3.5m to mieścimy 533 pojemniki po jednej stronie przy konstrukcji z profila 5cm i zapasie po 2cm prawo,lewo i 2cm u góry od pojemnika.
2. Jak mają być rozmieszczone te pojemniki? Ile pozycji "X" a ile "Y"? zakładam że pojemniki będą ustawiane tylko na jednej głębokości?
poziom 41 pion 13
3. czy to ma być spięte z jakimś systemem magazynowym w którym będą uwzględnianie wszystkie "wejścia" i "wyjścia" całych pojemników czy części znajdujących się w tych pojemnikach?
czy to będzie na zasadzie podejścia do monitora i wpisanie przywieź mi pojemnik 584?
Idealne rozwiązanie było by spięcie tego z systemem magazynowym i rozliczanie części z w pojemnikach.
Docelowo chciałbym żeby to wyglądało tak, że podchodzi operator z zamówieniem do czytnika skanuje kod a robot przywozi mu potrzebne pojemniki do zamówienia. Po skończeniu pakowania pojemniki są odstawiane na taśmę i po kolei podawane automatycznie do robota a ten za pomocą kodu kreskowego ustawionego na taśmie orientuje się gdzie ma odstawić pojemnik

[ Dodano: 2012-11-22, 09:30 ]
to ja bym poprosił o taką karteczkęsyntetyczny pisze:Obliczenia, to generalnie podstawy mechaniki. Wszystko się da na kartce obliczyć:)

prototyp bardziej miał na celu pokazanie sposobu działania dla "komisji finansowej" ale może filmik wystarczy
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
marek_gorgol pisze:
to ja bym poprosił o taką karteczkę![]()
To ten projekt będzie stworzony w celu wyłuskania dofinansowania na rozpoczęcie działalności, czy coś innego?

Pozdrawiam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
1/. Oglądając wizualizację wygląda na to że każda skrzynka z osobna jest otoczona ramką z profilu. jak dla mnie konstrukcja regałów pancerna jak dla skrzynek w których miało być max 7kg. poza tym proponował bym wykorzystanie profili systemowych stosowanych w magazynach wysokiego składowania. można obejrzeć np. w selgrosach. łatwość montażu i konfiguracji a jak coś się zmieni za 10 - 20 lat to łatwiej sprzedać niż wywozić na złom konstrukcję dedykowaną 
2/. Jak ma być pobierana skrzynka z pozycji? powinna być trochę unoszona w czasie pobierania przez "manipulator" tak więc te 2 cm zapasu u góry to dla mnie trochę ciasno, ale jak konstrukcja będzie dopracowana, bez luzów i ugięć to da radę.
3./zastanawiał sie kolega jak zasilić ten "manipulator" który jeździ 10m po "X" i 3,5 metra po "Y" i jak się z nim komunikować przewodowo czy bezprzewodowo?
4/. po czym ten manipulator będzie jeździł?po jednej, dwóch szynach? jakimś torowisku? może bezpośrednio po betonie? 3,5metra w górę to nie mało jak ma to w miarę dynamicznie jeździć? co z bezwładnością i statecznością?
5/.co do silników. jak kolega wstępnie zaprojektuje mechanikę czyli manipulator, policzy co ile będzie ważyć, określi jakie prędkości przejazdowe chce uzyskać to wtedy można będzie dobierać silniki uwzględniając jeszcze w tym wszystkim budżet to kolega sie zorientuje ( czy się kupi co się chce, czy się kupi na co stać
)
generalnie raczej bym obstawał za serwami bądź zwykłe silniki indukcyjne z enkoderem i falownikiem po x i y w "z" spokojnie krokówki wystarczą.
Widać że kolega jest świeży w temacie bo bardzo optymistycznie do tego podchodzi (do odważnych świat należny
), i bardzo wielu spraw nie uwzględnia w takim systemie. ale chętnie będę naprowadzał na właściwe tory
Pozdrawiam i życzę wytrwałości, chętnie ojebże jak (lub jeśli) to wszystko ruszy

2/. Jak ma być pobierana skrzynka z pozycji? powinna być trochę unoszona w czasie pobierania przez "manipulator" tak więc te 2 cm zapasu u góry to dla mnie trochę ciasno, ale jak konstrukcja będzie dopracowana, bez luzów i ugięć to da radę.
3./zastanawiał sie kolega jak zasilić ten "manipulator" który jeździ 10m po "X" i 3,5 metra po "Y" i jak się z nim komunikować przewodowo czy bezprzewodowo?
4/. po czym ten manipulator będzie jeździł?po jednej, dwóch szynach? jakimś torowisku? może bezpośrednio po betonie? 3,5metra w górę to nie mało jak ma to w miarę dynamicznie jeździć? co z bezwładnością i statecznością?
5/.co do silników. jak kolega wstępnie zaprojektuje mechanikę czyli manipulator, policzy co ile będzie ważyć, określi jakie prędkości przejazdowe chce uzyskać to wtedy można będzie dobierać silniki uwzględniając jeszcze w tym wszystkim budżet to kolega sie zorientuje ( czy się kupi co się chce, czy się kupi na co stać

generalnie raczej bym obstawał za serwami bądź zwykłe silniki indukcyjne z enkoderem i falownikiem po x i y w "z" spokojnie krokówki wystarczą.
Widać że kolega jest świeży w temacie bo bardzo optymistycznie do tego podchodzi (do odważnych świat należny

Pozdrawiam i życzę wytrwałości, chętnie ojebże jak (lub jeśli) to wszystko ruszy

hmm
-
Odnośnie tego to jakoś mam dziwne (niepotwierdzone) wrażenie że taniej będzie wyspawać/posktęcać taką konstrukcję niż kupić gotową.rokare pisze:1/. Oglądając wizualizację wygląda na to że każda skrzynka z osobna jest otoczona ramką z profilu. jak dla mnie konstrukcja regałów pancerna jak dla skrzynek w których miało być max 7kg. poza tym proponował bym wykorzystanie profili systemowych stosowanych w magazynach wysokiego składowania. można obejrzeć np. w selgrosach. łatwość montażu i konfiguracji a jak coś się zmieni za 10 - 20 lat to łatwiej sprzedać niż wywozić na złom konstrukcję dedykowaną
z filmików które oglądałem na forum i na necie używano czegoś takiegorokare pisze:2/. Jak ma być pobierana skrzynka z pozycji? powinna być trochę unoszona w czasie pobierania przez "manipulator" tak więc te 2 cm zapasu u góry to dla mnie trochę ciasno, ale jak konstrukcja będzie dopracowana, bez luzów i ugięć to da radę.

ta prowadnica ma dopuszczalne obciążenie 45kg
odnośnie podnoszenia podczas pobierania myślałem to zrobić na małych siłownikach - coś a'la mikrosiłownik.
Tutaj myślałem puścić listwy z kablami coś takiego:rokare pisze:3./zastanawiał sie kolega jak zasilić ten "manipulator" który jeździ 10m po "X" i 3,5 metra po "Y" i jak się z nim komunikować przewodowo czy bezprzewodowo?
http://akcesoria.cnc.info.pl/brevetti_sr200.htm
pomysł był taki aby puścić go po jednej listwie zębatej i po jednej szynie plus do tego przyczepić go u góry na kolejnej jako zabezpieczenie żeby się nie wywalił.rokare pisze:4/. po czym ten manipulator będzie jeździł?po jednej, dwóch szynach? jakimś torowisku? może bezpośrednio po betonie? 3,5metra w górę to nie mało jak ma to w miarę dynamicznie jeździć? co z bezwładnością i statecznością?
Odnośnie bezwładności i sztywności to potrzebne są odpowiednie wyliczenia w których mam nadzieję ktoś mi pomoże

W kwestii napędów sam nie wiem co będzie lepsze, więc pewnie skończy się na tym co potrzebne i zerkniecie do portfela

Ciekawi mnie pomysł silnika z enkoderem bo to może być tańsze, ale nie koniecznie

Wysunięcie u góry po detal myślałem zrobić pneumatycznie, ale może i temat krokówki był by interesujący

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
w takiej skali (nie palety euro) bedzie to troche problematyczne, pytanie moje jest takie :
czy wszystke pakunki beda identyczne???
jezeli tak to prosta sprawa z chwytakiem pneumatycznym i wysiegnikiem na silowniku, bo zawsze siegasz po to samo, w przeciwnym wypadku sie sprawa komplikuje...
co do przemieszczania ramiona, to nie pozostawilbym tego tylko na szynach... u gory i u dolu dalbym mozliwie nagrubsze prowadnice (walki) liniowe - 60 mm ?? a tylko naped jako listwa u dolu...., nie ma potrzeby dublowania bo narazasz sie skosowanie...
jezeli tak to prosta sprawa z chwytakiem pneumatycznym i wysiegnikiem na silowniku, bo zawsze siegasz po to samo, w przeciwnym wypadku sie sprawa komplikuje...
co do przemieszczania ramiona, to nie pozostawilbym tego tylko na szynach... u gory i u dolu dalbym mozliwie nagrubsze prowadnice (walki) liniowe - 60 mm ?? a tylko naped jako listwa u dolu...., nie ma potrzeby dublowania bo narazasz sie skosowanie...
-
Pojemniki będą zawsze identyczne, jedyne co to będą miały inna masę, ale nie więcej jak 7 kg.premorepa pisze:w takiej skali (nie palety euro) bedzie to troche problematyczne, pytanie moje jest takie :
Odnośnie prowadzenia to właśnie taki był plan. jedna szyna na dole druga u góry a do napędu listwa zębata. A w pionie dwie listwy i pasek zębaty. Mam takie rozwiązanie zrobione w maszynie (co prawda tam ruch jest zaledwie na 25 cm, ale za to bardzo szybki), a poza tym są różne rodzaje pasków

A może poziom też dać na pasku? tylko trzeba było by dać jakieś rolki podporowe żeby pasek nie opadał na długości 10 m.
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Na początku proponuję albo wykorzystać już istniejące (znormalizowane) pojemniki np. 204x350x150mm
http://www.decoexpert.pl/pojemnik-profi ... -7225.html
Ewentualnie zaprojektować pojemniki z takimi wymiarami 160x300x200mm z jakimś prostym zaczepem i ergonomicznym kształtem umożliwiającym proste pobierane elementów z pojemnika. (dojdą koszta produkcji + formy wtryskowej)
Pobieranie pojemników myślę że należało by wykonać z a pomocą silnika, 2 krańcówek i listwy zębatej (tworzywo sztuczne- redukcja masy) W tym przypadku zamiast poprowadzenia przewody pneumatycznego wystarczą przewody el. (wiązka stosowana w suwnicach i windach eliminuje problem prowadzenia przewodów)
Napęd "windy" można wykonać za pomocą serwa/silnika krokowego i pasa zębatego. Dokładając przeciwwagę o masie=m windy+3kg
Napęd całego "szybu windy" należy wykonać na górze jak i na dole w celu uniknięcia przekaszania konstrukcji. np za pomocą paska zębatego jak wspomniał marek_gorgol,
Ps. Żeby magazyn działał sprawnie "ramie" powinno dobrze zasuwać na tych 10-11metrach
[ Dodano: 2012-12-09, 20:43 ]
Tutaj przedstawiono dość dobrze rozwinięty magazyn produktów
http://www.mecalux.pl/automatyczne-maga ... ojemnikowe
[ Dodano: 2012-12-09, 20:46 ]
Na zdjęciach widać szczegółową budowę układnicy, układu jazdy i jego napędu
http://www.decoexpert.pl/pojemnik-profi ... -7225.html
Ewentualnie zaprojektować pojemniki z takimi wymiarami 160x300x200mm z jakimś prostym zaczepem i ergonomicznym kształtem umożliwiającym proste pobierane elementów z pojemnika. (dojdą koszta produkcji + formy wtryskowej)
Pobieranie pojemników myślę że należało by wykonać z a pomocą silnika, 2 krańcówek i listwy zębatej (tworzywo sztuczne- redukcja masy) W tym przypadku zamiast poprowadzenia przewody pneumatycznego wystarczą przewody el. (wiązka stosowana w suwnicach i windach eliminuje problem prowadzenia przewodów)
Napęd "windy" można wykonać za pomocą serwa/silnika krokowego i pasa zębatego. Dokładając przeciwwagę o masie=m windy+3kg
Napęd całego "szybu windy" należy wykonać na górze jak i na dole w celu uniknięcia przekaszania konstrukcji. np za pomocą paska zębatego jak wspomniał marek_gorgol,
Ps. Żeby magazyn działał sprawnie "ramie" powinno dobrze zasuwać na tych 10-11metrach
[ Dodano: 2012-12-09, 20:43 ]
Tutaj przedstawiono dość dobrze rozwinięty magazyn produktów
http://www.mecalux.pl/automatyczne-maga ... ojemnikowe
[ Dodano: 2012-12-09, 20:46 ]
Na zdjęciach widać szczegółową budowę układnicy, układu jazdy i jego napędu