Ploter 2-osiowy własnej konstrukcji- Dobór sterownika

Ogólne tematy związane z maszynami CNC, maszyny o odmiennej konstrukcji czyli wszystko co nie pasuje do powyższych.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
Trojden
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5

Post napisał: Trojden » 31 lip 2013, 22:24

No to dużo tłumaczy :P domyślałem, się że to coś związanego ze „świeceniem” ale nie wiedziałem czego dokładnie :P

A tutaj obiecany szkic i objaśnienie założenia. Dokładne rysunki z wymiarami jeszcze zrobię ale to powinno starczyć na razie. Przepraszam, za kijową jakość :P

A więc o co z tym kaman? Rurwa owinięta cewką i podłączona do zasilania służy jako elektromagnes, który po podpięciu zasilania tworzy pole elektromagnetyczne i ściąga w dół umieszczoną w nim mniejszą rurę z nożem (przechodzi przez karetkę na „stół operacyjny” :P). W tym samym momencie w dół schodzi prowadnica napinająca sprężynę, która w momencie wyłączenia elektromagnesu odpycha nóż z powrotem do góry. Na prowadnicy umieszczona jest śruba regulująca głębokość opuszczenia noża. Myślę, że patent jest banalnie prosty i z tego względu niezawodny, bo istnieją tylko 3 ruchome części - nóż, sprężyna i śruba regulująca. Co o tym sądzicie?
Załączniki
P310713_2135.jpg
P310713_2135.jpg (221.54 KiB) Przejrzano 528 razy

Tagi:

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: tuxcnc » 31 lip 2013, 23:38

Trojden pisze:Co o tym sądzicie?
Ja sądzę że diabeł tkwi w szczegółach i może się dziadostwo klinować.

.

Autor tematu
Trojden
Posty w temacie: 5

Post napisał: Trojden » 06 sie 2013, 21:49

Ja sądzę że diabeł tkwi w szczegółach i może się dziadostwo klinować.
Możesz mieć rację kolego, ale jak się dobrze nasmaruje i zachowa odpowiednio minimalny luz to może wypali całkiem nieźle :) Patent podejrzałem z używanego przeze mnie na codzień w pracy plotera tnącego MUTOH SC-650. Pomysł z wykorzystaniem elektromagnesu wpadł mi do głowy przez jego prostotę. Do śruby potrzebowałbym kolejnego silnika krokowego, prowadnicy itd.

A może są jeszcze inne metody?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NASZE AMATORSKIE MASZYNY CNC”