Właśnie nad nią pracuję. Wrzucę zdjęcie jak będzie gotowa. Generalnie chodzi o to, że dwie głowice będą na jednym pasku po przeciwnych stronach. Jak jedna idzie do góry, druga pójdzie do dołu i na odwrót. W danym momencie zawsze pracuje jedna głowica więc nie trzeba ich niezależnie napędzać (tak jak to miałem w planach).
[ Dodano: 2012-10-10, 14:31 ]
Odpaliłem silniki i widzę, że jednak muszę dać te 30VAC zasilania, bo przy 24VDC, silnik na bramie (1.2Nm) jest nie do zatrzymania, ale 1.9Nm już tak. Brama rozwija bezpieczną prędkość max 0.6 m/s, a pow 0.75m/s grubi kroki. Ciekawe, że ten 1.9Nm ma słabsze trzymanie na postoju, można go ręką przestawić, niby siłę konkretną trzeba przyłożyć, ale tego mniejszego nie udało mi się obrócić.
[ Dodano: 2012-10-10, 20:57 ]
Ciekawe (choć w jakimś sensie oczywiste, choćby z lektury forum

) - silnik napędzający bramę sam kręcił na max 0.75m/s, a teraz jak ciąga bramę to prędkość poszła w górę na 1,2m/s i nic się złego nie dzieje. Chciałem jeszcze przyspieszyć, ale to maksimum przy aktualnym mikrokroku i ustawieniach EMC2. Widzę, że da się to jeszcze przyspieszyć. Teraz nie będę kombinował, ale muszę w przyszłości rozważyć przełożenie 2:1, bo jest szansa na znacznie większe prędkości przy zmniejszeniu mikrokroku.