Od pewnego czasu usiłuję znaleźć firmę która wyfrezuje mi kilka elementów. Jednak po wysłaniu n zapytań ( gdzie n > 40 ) żadna nie jest chętna do wykonania tej usługi...
Ergo – zostaje mi zatem kupić sobie maszynkę i wykonać sprawę własnym sumptem.
Przykłady elementów które chcę wykonać:
http://uzurpator.com.pl/?koronka-kasety-38t,79
http://uzurpator.com.pl/?koronki-20t-i-21t-v3,72
Generalnie, są to płaskie elementy frezowane/toczone w blasze aluminiowej o wielkości nie przekraczającej 200x200x5
Tutaj jednak pokazuje się seria problemów które są związane z moim dość ogólnym pojęciem o obróbce metalu z praktycznego punktu widzenia. Moja wiedza w tej kwestii to tyle co wyniosłem z technikum posiłkowane kilkoma przeczytanymi drzewiej książkami. Praktyki w obróbce skrawaniem niestety nie mam.
W każdym razie:
Jakiej potrzebuję maszyny? Widzę tutaj jakiś ploter frezujący z obszarem roboczym 300x300x100, czy nawet mniejszą. Szybki rzut w internet pokazał iż mogę takową maszynę 'biurkową' kupić w sensownej cenie ( pomiędzy 5 a 15kpln ). Na jakie parametry powinienem zwrócić uwagę.
Maszyna pewno potrzebuje jakiegoś sterownika/interfejsu do komputera. Jakie otoczenie 'sprzętowe' powinienem mieć poza samą maszyną.
Jak konkretnie wygląda przyzwoity łańcuch produkcyjny od modelu w CADzie do gotowego elementu? Jako CADA korzystam z SolidWorksa, jeżeli ma to jakiekolwiek znaczenie.
Oczywistym jest w miarę, że zanim wyłożę kasę na maszynę, dobrze byłoby się nauczyć i przetrenować na sucho w jakimś symulatorze. Na co patrzeć podczas szukania takowego?
Jakie są polecane książki do nauki samego języka sterowania. Przy okazji, czy istnieje jeden standardowy, czy jest ich kilka?
Jeżeli chodzi o samą obróbkę. Z literatury ostała mi się tylko jedna pozycja w postaci starożytnej ( pisanej w połowie lat 70 ) książki. Nie wątpię, że jest w niej sporo pożytecznych informacji, ale wolałbym coś świeższego. W jaką literaturę na temat obróbki powinienem się wyposażyć?
W każdym razie. Mam ambitny, aczkolwiek może beznadziejny, plan kupna maszynki wraz z przyległościami w celu wykonywania prototypów które mogę przetestować i jeżeli spełnią moje wymagania, to zlecić większej firmie wykonanie pełnych serii zamiast pojedynczych elementów ( wtedy to się może ktoś zdecyduje na współpracę