Zakopana butelka
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Re: Zakopana butelka
Jeśli nie zamarznie to i nie rozsadzi. A to zależeć będzie od głębokości i temperatury.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
Zależy, z jakiego materiału... szklaną rozsadzi, plastikową niekoniecznie... tu istotne będzie wykonanie, butelki na napoje gazowane mają grubsze ścianki i one wytrzymają, natomiast butelki z napoi niegazowanych (raczej) pękną. Wybierając się w lecie nad wodę, nie raz specjalnie zamrażałem Pepsi, Colę, czy gazowanego Żywca i nigdy nie pękły, natomiast "młodemu" raz chciałem zrobić to ze smakowym niegazowanym Żywcem i... cóż... było "trochę" sprzątania.
Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym. 

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Zaizolowanie nie ma żadnego znaczącego wpływu na to co chcesz przed ucieczką ciepła chronić. Na dzień, na chwilę może tak, ale nie na dłużej. Zrób sobie tosta szybko zapakuj w folię i na drugie śniadanie zjedź świeżego jeszcze cieplutkiego.
Znaczenie ma to na jaką głębokość zakopiesz.
Znaczenie ma to na jaką głębokość zakopiesz.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Przypadek szklany.
A jeśli ziemia też się zmrozi, to jest w niej za mało wody, żeby zwiększyła napór ciśnienia na ścianki butelki? Zabezpieczyłaby wtedy butelkę z drugiej strony podobnym ciśnieniem
Może rozwiązaniem byłoby zakopanie wiadra z wieczkiem (np. po farbie), wypełnionego wodą i w/w butelką z wodą. Wiadro marzłoby równie szybko i napory na ścianki szklanej butelki mogłyby się kompensować.
3. Jeśli w butelce będzie odpowiednio duży bufor powietrza to nie powinno strzelać - tak się dzieje z rosołem w mojej zamrażarce
A jeśli ziemia też się zmrozi, to jest w niej za mało wody, żeby zwiększyła napór ciśnienia na ścianki butelki? Zabezpieczyłaby wtedy butelkę z drugiej strony podobnym ciśnieniem

Może rozwiązaniem byłoby zakopanie wiadra z wieczkiem (np. po farbie), wypełnionego wodą i w/w butelką z wodą. Wiadro marzłoby równie szybko i napory na ścianki szklanej butelki mogłyby się kompensować.
3. Jeśli w butelce będzie odpowiednio duży bufor powietrza to nie powinno strzelać - tak się dzieje z rosołem w mojej zamrażarce

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Tu masz zasięg stref głębokościowych dla przemarzania gruntu: https://kwadratura.waw.pl/przemarzanie- ... anie-lodu/
Poniżej tych głębokości butelka Ci nie pęknie.
Sama woda (według angielskiego internetu), generuje, zależnie od warunków ciśnienie rzędu 25 000 psi i więcej (założenie, z tego co rozumiem, dotyczy szczelnie zamkniętego naczynia wypełnionego w 100% wodą). 25k Psi to ok 172 Mpa, czyli 172N siły działającej na każdy mm^2 powierzchni butelki. Musiał byś taką butelkę trzymać w płytkiej sadzawce, myślę, że wtedy była by pewnie szansa na przetrwanie szklanej butelki
W gruncie nie ma aż na tyle wody, żeby taki efekt miałby w ogóle szansę zaistnieć