Enkoder na bramkach
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 2
Enkoder na bramkach
Witam ! poszukuje schematu ukladu na bramkach logicznych który pozwoliłby mi zbudować enkoder. Koncepcja jest taka na wejściu sygnały z 2 torów świetlnych na wyściu I pojawia sie sygnał w przypadku ruchu w jednym kierunku a na wyjściu II w przeciwnym. mam zamiar podłączyć do tego licznik rewersyjny. Ja sie juz poddalem, jak sie bardziej zdenerwuje to zrobie to na Atmelu 2313 i święty spokoj z kombinowaniem na UCY 74xxxx
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Kontakt:
Jeśli wystarczy odczyt sygnału z enkodera bez tzw. kwadratury, rozwiązanie jest banalnie proste. Sygnał z kanału A łączymy z wejściem zliczającym licznika a sygnał z kanału B z wejściem kierunku liczenia. Biorąc pod uwagę, że licznik na wejściu reaguje na zbocze sygnału, zbocze narastające kanału A będzie pojawiało się w zależności od kierunku obrotów przy niskim lub wysokim stanie kanału B.
Przy kwadraturze rozwiązanie trochę się komplikuje. W pierwszym układzie tego typu zastosowałem AT90S8515, jego zadaniem jest dekodowanie sygnału i zliczanie impulsów, przesyłanych dalej do komputera, gdzie następuje obliczenie pozycji i wyświetlenie na ekranie. Niestety rozwiązanie to ma jednak wadę, dla dwóch osi procesor ledwo się wyrabia i zdarza mu się czasami zgubić kilka impulsów. Dlatego aktualnie buduje układ oparty na LS7166. Poza ceną układ posiada same zalety (np. max częstotliwość impulsów wejściowych 10MHz), zresztą wykorzystywany jest również w profesjonalnych rozwiązaniach.
Przy kwadraturze rozwiązanie trochę się komplikuje. W pierwszym układzie tego typu zastosowałem AT90S8515, jego zadaniem jest dekodowanie sygnału i zliczanie impulsów, przesyłanych dalej do komputera, gdzie następuje obliczenie pozycji i wyświetlenie na ekranie. Niestety rozwiązanie to ma jednak wadę, dla dwóch osi procesor ledwo się wyrabia i zdarza mu się czasami zgubić kilka impulsów. Dlatego aktualnie buduje układ oparty na LS7166. Poza ceną układ posiada same zalety (np. max częstotliwość impulsów wejściowych 10MHz), zresztą wykorzystywany jest również w profesjonalnych rozwiązaniach.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Kontakt:
A my g… nie jesteśmy bo zamiast LS7082,83,84 używam LS7166, który poza dekodowaniem sygnału z enkodera, zlicza impulsy, ma możliwość wpisania wartości początkowej, porównuje stan licznika z rejestrem, którego wartość też można ustawić (możliwość sygnalizacji osiągniętej pozycji) itp. Przykład wykorzystania tego układu http://www.usdigital.com/products/pc7166/ .
A jeśli chodzi o najprostrze rozwiązanie - można zrealizować to tak:
A jeśli chodzi o najprostrze rozwiązanie - można zrealizować to tak:
- Załączniki
-
- enkodet_ttl.JPG (26.37 KiB) Przejrzano 4478 razy