Proficenter 550 WQV
krzywe łoże czy sanie?
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Proficenter 550 WQV
Witam.
Podczas wykonywania kostki miałem problem z symetrią, postanowiłem zmierzyć krzywiznę blatu sań.
Wynik na fotografii
Co mogę zrobić z tym problemem ?
Podczas wykonywania kostki miałem problem z symetrią, postanowiłem zmierzyć krzywiznę blatu sań.
Wynik na fotografii
Co mogę zrobić z tym problemem ?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Re: Proficenter 550 WQV
Jeśli w trakcie toczenia też powstaje baryłka lub tralka, to może oznaczać odkształcenie łoża lub zużycie łoża. Nic nie napisałeś czy maszyna stara czy prawie nowa, czy ten defekt występuje od nowości, czy może się pojawił nagle?
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Maszyn nowa ( dwa miesiące) , podczas pierwszego frezowania kostki zaczęły wychodzić różnice od 5 do 10 setek. Położyłem szklana szybę na blacie, w uchwycie frezarki zamontowałem zegar, pionowo do osi rys. na fotografii. I taka sytuacja wyszła. Podczas toczenia jest w poniżej dopuszczalnej normy ( na odcinku 20 cm. 0,01)
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Można dokonać samosplanowania, jeśli masz odpowiednio dużej średnicy flycutter to możesz sam sobie splanować stół. Średnica flycuttera powinna być na tyle duża by sięgnąć ostrzem całą powierzchnię od rogów jednego końca do rogów drugiego końca.
Vide - średnica tych flycutterów do powierzchni planowanych - widać że są w stanie splanować całą powierzchnię.

Przed tą operacją trzeba wykonać dokładnie prostopadłe ustawienie osi wrzeciona do powierzchni (wypadkowej - np na położonych na stole jednakowych płytkach, stalkach, itp jak na zdj.) stołu, tzw. "tramming" https://www.google.pl/search?client=fir ... CsLmQhYFKc

by ustawiony nieprostopadle flycutter nie wybrał w stole "łódki"

Vide - średnica tych flycutterów do powierzchni planowanych - widać że są w stanie splanować całą powierzchnię.

Przed tą operacją trzeba wykonać dokładnie prostopadłe ustawienie osi wrzeciona do powierzchni (wypadkowej - np na położonych na stole jednakowych płytkach, stalkach, itp jak na zdj.) stołu, tzw. "tramming" https://www.google.pl/search?client=fir ... CsLmQhYFKc

by ustawiony nieprostopadle flycutter nie wybrał w stole "łódki"

pozdrawiam,
Roman
Roman