Kłopot z frezami.
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 4
Kłopot z frezami.
Witam!!Pracuje na MAHO600T i robje formy wtryskowe.Programy dochodza nawet do 12h,wiec potrzebuje naprawde dobrych frezow,jakie polecacie do takich prac? Prosze o konkretne firmy. Z gory dziekuje!!!
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
http://www.urpol.com.pl/ frezy pelnoweglikowe. Firma Urpol nalezy do Niemieckej Grupy KOMET a jej wyroby sprzedawane sa w calej europie. Nie pracowalem na tych frezach ale wydaje mi sie ze sa godne uwagi
Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni 

-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
YG -1 ma dobre frezy, dużo na nich pracowałem i na różnych średnicach(przy bardzo trwardych formach należy kupić z serii X - P O W E R lub nawet X 5 0 7 0 do 70 hrc.
Urpol też nie jest zły byle jakieś rozsądne pokrycie miał.
Natomiast ODRADZAM WSZYSTKIM firmę TIZ i jej frezy ze względu na fatalną logistykę samej firmy, nierzetelność i frezy 2 gatunku skupowane od YG - 1 (mają mniejsza średnicę nominalną niż podaje oznaczenie [i nie chodzi tu wcale o rozszerzalność cieplną] o kilka setek na średnicy i szybkie kruszenie się czoła frezów płaskich przy katalogowych parametrach, krótki czas pracy w materiale).
Polecam natomiast firmę Iscar, bo z doświadczenia wiem że zachowują się przy długich cyklach bardzo dobrze, mają dobre powłoki i w porównaniu do sandvika o wiele niższą cene a taki frezy później można wielokrotnie ostrzyć przecież.
Mamy zamiar po eksperymentować z frezami firmy Jabro Tools - Członek Grupy Seco Tools, ponoć mają frezy porównywalne jakościowo z Iscarem z mniejszą ceną.
roni666 - taka mała rada z naszego doświadczenia: przy cyklach 12h na wkładkach kształtowych będziesz miał duży problem z utrzymaniem wymiarów zwłaszcza w dolnych ich partiach ze względu na wycieranie się freza. Żaden mi znany frez nie pociągnie w twardej stali 12h z pełnym utrzymaniem wymiarów(mówię o frezach za rozsądne pieniądze a nie o diamentowych cudach za grubą kasę) bo obróbka ma się opłacać przecież. Dziel na więcej etapów jeśli zależy Ci na dokładności.
Urpol też nie jest zły, więc śmiało mogę go również polecić.
Urpol też nie jest zły byle jakieś rozsądne pokrycie miał.
Natomiast ODRADZAM WSZYSTKIM firmę TIZ i jej frezy ze względu na fatalną logistykę samej firmy, nierzetelność i frezy 2 gatunku skupowane od YG - 1 (mają mniejsza średnicę nominalną niż podaje oznaczenie [i nie chodzi tu wcale o rozszerzalność cieplną] o kilka setek na średnicy i szybkie kruszenie się czoła frezów płaskich przy katalogowych parametrach, krótki czas pracy w materiale).
Polecam natomiast firmę Iscar, bo z doświadczenia wiem że zachowują się przy długich cyklach bardzo dobrze, mają dobre powłoki i w porównaniu do sandvika o wiele niższą cene a taki frezy później można wielokrotnie ostrzyć przecież.
Mamy zamiar po eksperymentować z frezami firmy Jabro Tools - Członek Grupy Seco Tools, ponoć mają frezy porównywalne jakościowo z Iscarem z mniejszą ceną.
roni666 - taka mała rada z naszego doświadczenia: przy cyklach 12h na wkładkach kształtowych będziesz miał duży problem z utrzymaniem wymiarów zwłaszcza w dolnych ich partiach ze względu na wycieranie się freza. Żaden mi znany frez nie pociągnie w twardej stali 12h z pełnym utrzymaniem wymiarów(mówię o frezach za rozsądne pieniądze a nie o diamentowych cudach za grubą kasę) bo obróbka ma się opłacać przecież. Dziel na więcej etapów jeśli zależy Ci na dokładności.
Urpol też nie jest zły, więc śmiało mogę go również polecić.
-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
http://yg1.ehost.pl/raster pisze:YG -1 ma dobre frezy, dużo na nich pracowałem i na różnych średnicach(przy bardzo trwardych formach należy kupić z serii X - P O W E R lub nawet X 5 0 7 0 do 70 hrc.