Frezarko-wiertarka HK25
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Re: Frezarko-wiertarka HK25
Silnik 0,75kw/2800 ≈ 3 Nm więc sam sobie odpowiedz czy taki moment obrotowy ci starczy.
Tagi:
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 9
Zapytam jeszcze o łożyska wrzeciona, jakie typy tam idą? Wedle znalezionego w sieci DTR ( http://www.vdhbv.nl/files/PX25L%20PX32L%20Vario.pdf ) są to dwa takie same stożkowe 32005. Ale to jakiś błąd. Co tam jest w rzeczywistości?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 13
Mam takie głupie pytanie: czy tą maszynkę da się w miarę prosto rozłożyć na gabarytowo istotne podzespoły celem wstawienia jej na postument przez jedną osobę, bez wykorzystywania do tego patentów rodem ze starożytnego Egiptu? Mam na myśli głównie demontaż stołu oraz całej "góry".
Niestety, nie za bardzo mam kogo poprosić o pomoc, najprawdopodobniej temat będę musiał ogarnąć sam.
Niestety, nie za bardzo mam kogo poprosić o pomoc, najprawdopodobniej temat będę musiał ogarnąć sam.
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 9
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 49
Możesz zdjąć cały stół (i tak powinieneś do rozkonserwowania), odkręcić kolumnę i chyba samą głowicę od kolumny też możesz, to wtedy samemu dasz radę to przenieść. Jak masz dużo siły to może wystarczy zdjąć stół i głowicę, a kolumny nie ruszać, bo nie wiem jak jest potem z ustawianiem jej z powrotem.
-
Jeszcze jedno pytanie: czy może mi ktoś z kolegów zmierzyć, ile tam jest maksymalnie miejsca w pionie, między stołem, a dolną krawędzią wrzeciona? 380mm jak w danych technicznych?
BTW, przeglądam amerykańskie fora techniczne, tam jest dużo na temat możliwych modyfikacji tej frezarki (tamże znanej jako G0704) i przewija się temat modyfikacji "flip vertical" mającej zwiększyć pionowy wysięg głowicy do 45cm
BTW, przeglądam amerykańskie fora techniczne, tam jest dużo na temat możliwych modyfikacji tej frezarki (tamże znanej jako G0704) i przewija się temat modyfikacji "flip vertical" mającej zwiększyć pionowy wysięg głowicy do 45cm

-
Jeszcze nie widziałem tej maszyny, oglądam ją dopiero w internetach i "przymierzam się", ale szczerze mówiąc, dobre wrażenie na mnie ten gównolit robi. Jego grubość widać na obrazku.
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 49
Pewnie też zależy od egzemplarza, jednak u mnie to wszystko strasznie miękkie jest. Oczywiście przesadzam mówiąc, że się złamie, ale nie wyobrażam sobie frezowania na tej frezareczce czegoś tak dużego. Im bliżej stołu, tym lepiej się frezuje, przy niedużych elementach mocowanych np. bezpośredni klamrami to nawet fajnie to wychodzi. Ale jak już mam w dosyć wysokim imadle detal zamontowany (tak z ~15 cm nad stołem), to zaczynają się spore drgania.
-
A nie, o frezowaniu na takim wysięgu nawet nie myślałem, spokojnie
Jednakże u mnie ta maszynka będzie przede wszystkim wiertarką, a przy obecnej Zośce, która ma wznios nad stołem 36cm, po odjęciu miejsca na imadło i na uchwyt wiertarski, tej wysokości mi często brakuje. I to właśnie zwykle jakichś centymetrów, więc modyfikacja wydaje się warta rozpatrzenia, zwłaszcza, że wygląda na bezproblemową.