Dobór srub napedowych w maszynie o polu 120x150
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Dobór srub napedowych w maszynie o polu 120x150
Witam
Buduję sobie maszynę z ruchoma bramą, o polu roboczym 120x150cm
Najpierw zastosowałem śrubę (pręt gwintowany ) o średnicy 16mm i skoku 2mm, niestety była za cienka, i przy stosunkowo niewielkim posuwie 1500cm/min
się jak skakanka i napęd się blokował, z racji dużych obrotów a w związku z tym również małej mocy, a stabilną pracę mogłem uzyskać przy co najwyżej 800cm/min czyli bardzo mało.
Postanowiłem więc kupić bardziej normalne śruby, wyjdzie drożej ale za to pewniej.
Przy skoku 4mm obroty 10 obr/sek w zupełności mi wystarczą.
Chciałbym uzyć śrub trapezowych o średnicy 20mm bo to najgrubsza łatwo dostępna śruba o skoku 4mm.
Większych skoków o ile się da chciałbym uniknąć bo zmniejszy mi to moc, a grubsza-cięższa śruba zmniejszy dodatkowo przyspieszenie.
Proszę zatem bardziej doświadczonych kolegów o radę jakie śruby zastosować.
jakie śruby zastosować żeby nie wpadały w wibrację przy 10 obr/sek a jednocześnie nie były zbyt ciężkie.
Oś X
miedzy mocowaniami łożysk dla śruby jest około 150cm, zatem sruba, licząc z lekkim zapasem powinna mieć około 160cm
Oś Y
Dwie śruby po bokach bramy, każda około 175 cm, licząc z zapasem na mocowania
Łozyskowanie, od strony silnika jedno łożysko będzie trzymać śrubę "na sztywno" a na drugim końcu łożysko luźne,
tzn takie że nie będzie naciągać śruby a jedynie podtrzymywać ją żeby nie opadła.
Maszyna przeznaczona będzie do lekkich prac cienkimi frezami 1-3 mm, głównie w pleksie oraz innych w miarę miękkich materiałach.
z góry dzięki
Buduję sobie maszynę z ruchoma bramą, o polu roboczym 120x150cm
Najpierw zastosowałem śrubę (pręt gwintowany ) o średnicy 16mm i skoku 2mm, niestety była za cienka, i przy stosunkowo niewielkim posuwie 1500cm/min
się jak skakanka i napęd się blokował, z racji dużych obrotów a w związku z tym również małej mocy, a stabilną pracę mogłem uzyskać przy co najwyżej 800cm/min czyli bardzo mało.
Postanowiłem więc kupić bardziej normalne śruby, wyjdzie drożej ale za to pewniej.
Przy skoku 4mm obroty 10 obr/sek w zupełności mi wystarczą.
Chciałbym uzyć śrub trapezowych o średnicy 20mm bo to najgrubsza łatwo dostępna śruba o skoku 4mm.
Większych skoków o ile się da chciałbym uniknąć bo zmniejszy mi to moc, a grubsza-cięższa śruba zmniejszy dodatkowo przyspieszenie.
Proszę zatem bardziej doświadczonych kolegów o radę jakie śruby zastosować.
jakie śruby zastosować żeby nie wpadały w wibrację przy 10 obr/sek a jednocześnie nie były zbyt ciężkie.
Oś X
miedzy mocowaniami łożysk dla śruby jest około 150cm, zatem sruba, licząc z lekkim zapasem powinna mieć około 160cm
Oś Y
Dwie śruby po bokach bramy, każda około 175 cm, licząc z zapasem na mocowania
Łozyskowanie, od strony silnika jedno łożysko będzie trzymać śrubę "na sztywno" a na drugim końcu łożysko luźne,
tzn takie że nie będzie naciągać śruby a jedynie podtrzymywać ją żeby nie opadła.
Maszyna przeznaczona będzie do lekkich prac cienkimi frezami 1-3 mm, głównie w pleksie oraz innych w miarę miękkich materiałach.
z góry dzięki
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Re: Dobór srub napedowych w maszynie o polu 120x150
Pamietasz o tym, ze sruba trapezowa 20mm ma srednice rdzeniaPrzy skoku 4mm obroty 10 obr/sek w zupełności mi wystarczą.
na poziomie 15mm max? Podane z glowy - nie chce mi sie sprawdzac.
Zachowuje sie wiec jak pret 15mm, a nie 20mm...
Sruba trapezowa 16mm bedzie na takim odcinku zwisac jak szmata.Proszę zatem bardziej doświadczonych kolegów o radę jakie śruby zastosować.
Zastanow sie nad naciagnieciem sruby, chocby niewielkim.
Ja planuje tak zrobic w nastepnej maszynie.
Nic nowego tu nie wymyslisz - najlepsze beda sruby toczne
o skoku 10mm i to ze 20mm srednicy.
Trapezowki beda mniej sztywne, wiec osiagniesz mniejsze
predkosci przelotowe. W dodatku dostepne u nas sruby
nie grzesza prostota

No to nie potrzebujesz zadnej wielkiej mocy - typowy sterownik 3AMaszyna przeznaczona będzie do lekkich prac cienkimi frezami 1-3 mm, głównie w pleksie oraz innych w miarę miękkich materiałach.
i silniki 3Nm powinny wystarczyc. Do napedu bramy uzylbym dwoch silnikow.
q
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
W takim razie którą z poniższych lepiej wybrać przy takiej długości i obrotach (160-175cm i 600obr/min)?
GTr26x5P grubość 26, skok 5, grubość rdzenia 19.5
czy może lepiej tą:
GTr28x5P grubość 28, skok 5, grubość rdzenia 21.5
wolałbym ta cieńszą-lżejszą żeby mieć większe przyspieszenia, tylko czy nie będzie za cienka?
( oferta ze strony sponsora: http://www.akcesoria.cnc.info.pl/sruby_trapezowe.htm )
I jeszcze mam pytanko co do nakrętek, wybrałem sześciokątne stalowe NTrSS28x5P lub NTrSS26x5P ( tak wiem że z brązu są lepsze
ale te są za to duzo tańsze )
Czy koniecznie muszę stosować po dwie nakrętki w celu kasowania luzu, czy jedna wystarczy?
Jaki jest w ogule luz przy pojedynczej nakrętce? Jezeli było by to w granicach 0.1 do 0.2 mm to jest to dla mnie akceptowalne.
GTr26x5P grubość 26, skok 5, grubość rdzenia 19.5
czy może lepiej tą:
GTr28x5P grubość 28, skok 5, grubość rdzenia 21.5
wolałbym ta cieńszą-lżejszą żeby mieć większe przyspieszenia, tylko czy nie będzie za cienka?
( oferta ze strony sponsora: http://www.akcesoria.cnc.info.pl/sruby_trapezowe.htm )
I jeszcze mam pytanko co do nakrętek, wybrałem sześciokątne stalowe NTrSS28x5P lub NTrSS26x5P ( tak wiem że z brązu są lepsze

Czy koniecznie muszę stosować po dwie nakrętki w celu kasowania luzu, czy jedna wystarczy?
Jaki jest w ogule luz przy pojedynczej nakrętce? Jezeli było by to w granicach 0.1 do 0.2 mm to jest to dla mnie akceptowalne.
-
-
Jesli 50zl ma decydowac o tym jaka zastosujesz nakretkecypriand pisze:Faktycznie 0.4mm to trochę za dużo nawet jak na moje standardywięc muszą być dwie. Nad konkretnym rodzajem jeszcze się zastanowię, wiadomo, koszty.
to moze zastanow sie czy wogole maszyne robic?

Pisalem juz, powtorze ostatni raz - nakretki firmy IGUS.
Zapomnij o nakretkach metalowych. Bedziesz sie pierniczyl
z kasowaniem luzu, ktory zawsze bedzie powstawal.
Zakladasz IGUSa i masz temat z dyni

Wlacznie ze smarowaniem bo nakretki sa samosmarowne.
A co do srub i ich bezwladnosci. Czy przypadkiem sruby nie beda
napedzac ciezkich, metalowych elementow jak np. wazaca 100kg
brama?

bedzie pomijalny.
q
q
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1