może taki patent na długą sruba posiągową X
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
może taki patent na długą sruba posiągową X
może w tym dziale uda mi się zaszczepić taki pomysł
problemy z wpadającą w wibracje długą śrubą pociągową zmusza do szukania rozwiązań
prosił bym o głosy na temat takiego rozwiązania
może nawet ktoś pokusi się o jakieś obliczenia czysto teoretyczne np dla śruby 25x5
problemy z wpadającą w wibracje długą śrubą pociągową zmusza do szukania rozwiązań
prosił bym o głosy na temat takiego rozwiązania
może nawet ktoś pokusi się o jakieś obliczenia czysto teoretyczne np dla śruby 25x5
- Załączniki
-
- naped-X2.jpg (38.78 KiB) Przejrzano 6672 razy
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Dokładnie takie rozwiązanie jest stosowane w centrum do cięcia wodą firmy FLOW. Rozpiętość bramy to około 4m. Szczegóły można obejrzeć w dołączonym pdf-ie.
Sam rozpocząłem budowę "miniaturki" tego rozwiązania. Przetoczyłem nakrętkę trapezową Tr10x2, z fi 22 na fi 10 pozostawiając na środku opór dla łożysk. Do czoła przykręcam koło pasowe, na 6 śrub M3.
Sam rozpocząłem budowę "miniaturki" tego rozwiązania. Przetoczyłem nakrętkę trapezową Tr10x2, z fi 22 na fi 10 pozostawiając na środku opór dla łożysk. Do czoła przykręcam koło pasowe, na 6 śrub M3.
- Załączniki
-
- ruchoma nakrętka.PDF.pdf
- (92.67 KiB) Pobrany 1397 razy
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
wszystko cacy, tylko jeden mankament - śrube trzeba napiąć, a trapezy zwykle wykonane z ck15 sa miekkie i napinanie może powodowac zerwanie gwintu metrycznego na czopach chyba zeby napinać nakretkami trapezowymi obustronnie ...
sam naped nakretki nie jest az tak skomplikowany.
sam naped nakretki nie jest az tak skomplikowany.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
Znam z praktyki sposob na podparcie sruby ( dlugosc ok 7m srednica sruby 80mm) ale mysle, ze do mniejszych gabarytow tez sie da zastosowac. Otoz posrodku jest zamontowany cylinder pneumatyczny, ktory na tloczysku ma zamotowana brazowa podporke. W przypadku kiedy suport jest gdzies na bokach tloczysko jest uniesione do gory i podpiera od dolu srube. W momencie gdy suport zbliza sie do srodka podporka opada w dol( bo przeciez wtedy suport jest podporka). Nic nie stoi na przeszkodzie zastosowac kilka malych cylinderkow w kilku miejscach. Oczywiscie trzeba zadbac o odpowiednie zabezpieczenie przed mozliwoscia najechania suportu na wysunieta podpore, ale tu kilka czujnikow zalatwia sprawe...
pozdrawiam
pozdrawiam
>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<