pszełorzenie napędu
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 1
pszełorzenie napędu
mam pytanie chce zbudować ploter tnący metodą plazmową cnc i mam problem z przełożeniem napędu z silnika krokowego na śrubę trapezową lub kulową i chcę zrobić żeby każda oś miała inne przełożenie i nie wiem czy w programie mach 3 lub 2 da się skonfigurować każdą oś oddzielnie
P.S.
Na przyszłość proszę używać modułu do sprawdzania pisowni .
P.S.
Na przyszłość proszę używać modułu do sprawdzania pisowni .
Ostatnio zmieniony 23 gru 2009, 19:38 przez szczypiorhahaha, łącznie zmieniany 3 razy.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Ale czy na pewno będzie to działało? Każda oś musi wtedy mieć uruchomiony oddzielny wątek pracy z własnym generowaniem częstotliwości. Musi być pewnie jakiś wątek dodatkowy - synchronizujący pracę tych pozostałych.
Czy ktoś to sprawdzał?
Czy ktoś to sprawdzał?
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Czytając instrukcję do macha nigdzie się nie natknąłem na taki nakaz aby w każdej osi była ta sama liczba kroków na obrót. IMO gdyby tak miało być to podejrzewam, że była by tylko jedna nastawa do ustawiania, a nie jak jest dla każdej osi z osobna. Wiem, że ludzie pracują z różną liczbą kroków w każdej z osi(dla przykładu w x listwa zębata moduł 1,5, y moduł 2 a, w osi z sruba trap. skok 4mm) Przy listwach zębatych podane jest wartość do 3 miejsca po przecinku i nie ma tu żadnego problemu. Moim zdaniem dla programu nie powinno być różnicy czy ma generować w danej osi 100,200 czy 400 kroków na obrót. Ile ma zadane tyle daje.
„Jeżeli nie znasz portu do którego płyniesz,
to żadne wiatry nie będą Ci sprzyjać”
Programowanie sterowników PLC Fatek, HMI Weintek, sterowniki maszyn CNC, Mach3;
to żadne wiatry nie będą Ci sprzyjać”
Programowanie sterowników PLC Fatek, HMI Weintek, sterowniki maszyn CNC, Mach3;