Klawiatura Bluetooth na ESP32

Dyskusje o programowaniu mikroprocesorów.
Awatar użytkownika

Autor tematu
tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Klawiatura Bluetooth na ESP32

Post napisał: tuxcnc » 30 wrz 2025, 14:47

Napotkałem na pewien mały problem testując sterowanie.
Otóż aby uruchomić "Start Capture" w analizatorze stanów logicznych Saleae Logic trzeba nacisnąć klawisz <R>.
Niby nic strasznego, ale ręce mam tylko dwie, a do obsłużenia dwa komputery (jeden z Logic i jeden z LinuxCNC).
Pomyślałem sobie, że fajnie by było mieć taką klawiaturę, którą można by było wyzwolić sygnałem elektrycznym a nie mechanicznym.
Najlepiej na Bluetooth, bo czasem gniazda USB są zajęte.
Jak Bluetooth, to pierwsza myśl ESP32...
Powiem Wam, że nawet długo nie szukałem https://gist.github.com/manuelbl/66f059 ... f104666467
Ponieważ kopiuj/wklej z przeglądarki internetowej potrafi dać nieoczekiwane rezultaty, kod zamieszczam w załączniku.
Bez żadnych zmian skompilowałem w Arduino IDE i wgrałem do ESP32-C3 Super Mini (to taka płytka mniejsza od znaczka pocztowego i kosztująca kilka PLN), ale podejrzewam, że na dowolnym ESP32 powinno pójść.
Oczywiście można znaleźć wiele zastosowań takiego układu.
Konieczne będą zmiany wysyłanego ciągu znaków, można też kilku wejściom przypisać różne ciągi znaków do wysłania.
Trzeba w tym celu odnaleźć funkcję loop() i zmienić/dopisać według gustu, do czego wystarczy absolutnie podstawowa znajomość języka C.
ESP32-BT-keyboard.tar
(10 KiB) Pobrany 13 razy

Wróć do „Arduino, Raspberry pi i inne systemy mikroprocesorowe”