Prośba o porady w wyborze frezarki CNC

Dyskusje o innych maszynach do obróbki drewna

Autor tematu
arthurhalifax
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Prośba o porady w wyborze frezarki CNC

Post napisał: arthurhalifax » 15 lis 2024, 15:11

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Postanowiłem zapytać tu na forum znawców tematu, bo sam już mam tylko ból głowy i nie wiem którą frezarkę wybrać.

Chciałbym zakupić hobbystyczną frezarkę do obróbki drewna i gąbki poliuretanowej ale głównie nastawiam się na obróbkę twardego drewna, czasem coś niedużego chciałbym wyfrezować z alu.

Mam na oku dwie frezarki, pierwsza to typowy chińczyk, raczej z dobrymi opiniami na YT i w necie ale chyba mało popularny, ma chińskie śruby kulowe 16mm, prowadnice liniowe i obszar roboczy 1200x1200mm. Silniki są mocne i szybkie. Jest dla mnie odrobinę za duża ale powiedzmy, że jakoś ją upchnę w pracowni.
https://www.foxalien.com/collections/cl ... ine-cl-4x4

Druga opcja to Stepcraft M1000 na śrubach kulowych Hiwin, prowadnicach liniowych. Silniki małe i wolne. Rozmiar trochę bardziej mi odpowiada. Cena powiedzmy taka sama po odliczeniu VATu, no ale jeszcze muszę dobrać jakieś wrzeciono na początek więc cena wzrośnie. Chyba uchwyty mają takie, że będzie ciężko coś taniego założyć i nie wiem czy będę zmuszony kupić od nich jakieś wrzeciono. Kusi mnie zmieniarka narzędzi na przyszłość, 4 oś itp. czego do chińczyka już nie dołożę, bo nie mają takich opcji. Nie wiem też, czy do stepcrafta podłączę bez problemu komputer czy muszę od nich brać soft lub to ich złącze ethernet. Jeśli chciałbym dołożyć np. system pętli półzamkniętej (co mam już w chińczyku w standardzie) to cena już rośnie i rośnie.

https://shop.stepcraft-systems.com/CNC- ... nXtr1Ut_Gr

Jeśli ktoś z Was miał styczność z którymś z powyższych sprzętów, lub może mi coś doradzić to będę bardzo wdzięczny. Wiem, że nie są to profesjonalne maszyny CNC ale dla mnie to już i tak spory wydatek i nie chciałbym utopić kasy w totalnym śmieciu.
Interesowałem się także frezarką Onefinity Elite ale wysyłka z Kanady do Polski jest zbyt droga.

Wróć do „Inne Maszyny CNC do Obróbki Drewna, Frezarki, Centra, Plotery”