nc500 i nc410
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
nc500 i nc410
NC500 i NC410 to sa programy sterujace maszyny firmy Biess (wloska firma)
i moje pytanie wiaze sie z programem NC410.
Maszyna ma wbudowanego flopa. i sa z tym duze problemy (odczyt)
W maszynie sa tez porty RS232 , probowalem polaczyc maszyne z komputerem (laptop) za pomoca starego Nortona Commandera ale to sie nie udalo.
Teraz wiem ze do tego sa potrzebna inne programy znam nazwy tych programow na sieci ich nie ma pewnie dlatego ze sa tylko dodawane z maszyna. Moze mieliscie stycznosc z tym
Maszyny to rover 20- program sterujacy to NC410
moze macie te programy oto nazwy (sa przepisane z ksiazek do maszyny)
- rov642.exe - program do przesylania danych
- cad640.exe - to jest Cad dla komputera PC
Z gory dziekuje za pomoc !!
i moje pytanie wiaze sie z programem NC410.
Maszyna ma wbudowanego flopa. i sa z tym duze problemy (odczyt)
W maszynie sa tez porty RS232 , probowalem polaczyc maszyne z komputerem (laptop) za pomoca starego Nortona Commandera ale to sie nie udalo.
Teraz wiem ze do tego sa potrzebna inne programy znam nazwy tych programow na sieci ich nie ma pewnie dlatego ze sa tylko dodawane z maszyna. Moze mieliscie stycznosc z tym
Maszyny to rover 20- program sterujacy to NC410
moze macie te programy oto nazwy (sa przepisane z ksiazek do maszyny)
- rov642.exe - program do przesylania danych
- cad640.exe - to jest Cad dla komputera PC
Z gory dziekuje za pomoc !!
Tagi:
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Zajrzyj na stronę:
http://www.cadem.com/ncnet/freednc.htm
jest tam do pobrania darmowy program do komunikacji PCta z maszyną poprzez rs232 "NCNet LIte 100% FREE DNC" (pobranie wymaga wypełnienia krótkiej ankiety).
Znajdziesz też tam spis obsługiwanych maszyn, opis złącza itd.
Możesz też ściągnąć TNCremo HEIDENHAINA:
http://filebase.heidenhain.de/public/?o ... 55#GROUP55
Bardzo przejrzysty programik, używam go do komunikacji z systemami HEIDENHAINA (także po LANnie) ale może on też komunikować się z innym typem sterowania, to kwestia ustawień w programie.
http://www.cadem.com/ncnet/freednc.htm
jest tam do pobrania darmowy program do komunikacji PCta z maszyną poprzez rs232 "NCNet LIte 100% FREE DNC" (pobranie wymaga wypełnienia krótkiej ankiety).
Znajdziesz też tam spis obsługiwanych maszyn, opis złącza itd.
Możesz też ściągnąć TNCremo HEIDENHAINA:
http://filebase.heidenhain.de/public/?o ... 55#GROUP55
Bardzo przejrzysty programik, używam go do komunikacji z systemami HEIDENHAINA (także po LANnie) ale może on też komunikować się z innym typem sterowania, to kwestia ustawień w programie.
Pozdrawiam
FiZyK
FiZyK
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Pierwszy sprawdzilem ale nie ma "mojej" maszyny na liscie wiec drugi
Program jest fajny( maly i po polsku, duzy plus- > dzieki
ale wlasnie program chyba nie dziala w komunikacji w dwie strony a raczej mi o taka chodzi jako ze programy sa pisane na maszynach wiec musze miec komunikacjie w dwie strony
program pewenie sprawdze dopiero w sobote jak maszyna nie bedzie pracowala
Program jest fajny( maly i po polsku, duzy plus- > dzieki
ale wlasnie program chyba nie dziala w komunikacji w dwie strony a raczej mi o taka chodzi jako ze programy sa pisane na maszynach wiec musze miec komunikacjie w dwie strony
program pewenie sprawdze dopiero w sobote jak maszyna nie bedzie pracowala
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Co do pierwszego, to że nie ma na liście obsługiwanych obrabiarek Twojej to nie znaczy że nie będzie z nią działać. Na upartego to połączysz się każdym programem terminalowym nawet np. DosNawigatorem.
Jeśli chodzi o TNCremo to jest on jak najbardziej do komunikacji w 2 strony. Gdy nawiążesz nim połączeni to w dolnej części ekranu widzisz pliki, które są fizycznie w pamięci maszyny. Wystarczy wtedy przeciągnąć te pliki do górnego okna. Lub odwrotnie.
Jeśli chodzi o TNCremo to jest on jak najbardziej do komunikacji w 2 strony. Gdy nawiążesz nim połączeni to w dolnej części ekranu widzisz pliki, które są fizycznie w pamięci maszyny. Wystarczy wtedy przeciągnąć te pliki do górnego okna. Lub odwrotnie.
Pozdrawiam
FiZyK
FiZyK
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 3
Re: nc500 i nc410
ja mam podobny problem.GSSG pisze:Maszyna ma wbudowanego flopa. i sa z tym duze problemy (odczyt)
moze ktos wie dlaczego tak wolno czyta z dyskietki ??
pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Z tego co sie orjetuje to programy do komunikacji DNC są tez w WIN NT 4.0 ale musisz mieć fll
Tak jak wczesniej pisali koledzy po piersze kabel, (odpowiedni) po drugie program do komunikacji, a posałes do producenta?? czasami da sie z nimi dogadać
A co do stacji dyskietek pewnie producent przerobił flopa z pc na własny standart!! czasami stosują takie zabezpieczenia, więc lepiej korzystać z kabla bo jak padnie to kaplica
Tak jak wczesniej pisali koledzy po piersze kabel, (odpowiedni) po drugie program do komunikacji, a posałes do producenta?? czasami da sie z nimi dogadać
A co do stacji dyskietek pewnie producent przerobił flopa z pc na własny standart!! czasami stosują takie zabezpieczenia, więc lepiej korzystać z kabla bo jak padnie to kaplica
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 3