Jaki czujnik ze statywem
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Do pomiarów "na maszynie" najlepsze są takie które można "przyczepić" do podłoża, czyli krótko mówiąc z magnetyczną podstawą. Są wygodne, bo można je przyczepić w każdym położeniu, i na szczęście niedrogie
Najbardziej poręczne w ustawianiu są statywy przegubowe z blokowaniem jednym pokrętłem

i wbrew negatywnym opiniom niektórych kolegów, "że tylko hydrauliczne", to te mechaniczne też są wystarczająco sztywne.
Innym rodzajem są prętowe, których zaletą pomimo mniejszej poręczności ustawiania jest możliwość dokładnego wyzerowania czujnika na detalu za pomocą sprężynowego pokrętła.

Najbardziej poręczne w ustawianiu są statywy przegubowe z blokowaniem jednym pokrętłem
i wbrew negatywnym opiniom niektórych kolegów, "że tylko hydrauliczne", to te mechaniczne też są wystarczająco sztywne.
Innym rodzajem są prętowe, których zaletą pomimo mniejszej poręczności ustawiania jest możliwość dokładnego wyzerowania czujnika na detalu za pomocą sprężynowego pokrętła.

pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 2
Nie znalazłem tematu który tak prawdę rzec dotyczy tego co dotyczy się mojemu przypadkowi to piszę tutaj.Otóż stałem się w posiadanie takiego oto czujnika
i sprawa ma się tak,wyzeruje czujnik wskazania zerowe,po wciśnięciu bolca i powrocie raz pokazuje dalej zero ale w większości razy są to różne odczyty zazwyczaj ich skal się zwiększa i tak ciągle.Ponowne wyzerowanie sytuacja powtarza się.Teraz tak otwarłem go i na bolcu umieszczony jest czujnik pomiaru wyczyściłem wszystko przemyłem spirytusem i dalej to samo,może ktoś już miał taki przypadek i wie co jest powodem?Byłbym bardzo wdzięczny za wszelakie informacje.Zrobię zdjęcia jak to wygląda wewnątrz i później wstawię.

-
- Posty w temacie: 5