Chińskie AC 180W, czy ktoś używał ?
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 10
Chińskie AC 180W, czy ktoś używał ?
Dotychczas krokowce zaspokajały moje potrzeby, ale robi się coraz taniej, więc się zastanawiam czy nie zaryzykować zastosowania serwa.
https://www.aliexpress.com/item/1005001510897696.html
Pytanie jest bardzo konkretne :
Czy to uciągnie frezarkę do aluminium ?
Sama frezarka typowa, pole 400x300, szyny "20", śruby 1605, mokry Chińczyk 2,2 kW.
Żadnych przekładni na napędach, jak ma jeździć max 5 m/min, to wolę krokowce.
https://www.aliexpress.com/item/1005001510897696.html
Pytanie jest bardzo konkretne :
Czy to uciągnie frezarkę do aluminium ?
Sama frezarka typowa, pole 400x300, szyny "20", śruby 1605, mokry Chińczyk 2,2 kW.
Żadnych przekładni na napędach, jak ma jeździć max 5 m/min, to wolę krokowce.
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 3
Re: Chińskie AC 180W, czy ktoś używał ?
Mam 4 takie silniki ale do gotowego plotera to jeszcze wieczność. Ja dwoma napędzam (znaczy będę) oś Y. Też śruby 1605 bez redukcji. Dla 3000rpm to rozpędzi się do 15m/min! To kosmos nie do wykorzystania. Przy aktualnej cenie 100$ to nie mogę pojąć dlaczego ludzie nadal kupują krokowce! Jak kogoś interesuje to na dwa dowalili mi VAT ale dwa przeszły bez problemów. Widziałem pracę tych silników u kolegów z Niemiec i Rosji więc nie mam wątpliwości, że to najlepszy wybór. Aha ja to będę zasilał 45V czyli blisko max granicy.
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 10
Dużo policzyli ?
A ja zaczynam się coraz bardziej zastanawiać.
No właśnie, 15 m/min to abstrakcja, przy wrzecionie 24000 obr/min i jednoostrzowym frezie wychodzi wiór 0,625 mm ...
A do ceny napędu trzeba dodać zasilacz. Podobno ten potwór potrafi szarpnąć 20A ...
Chyba korzystniej cenowo wychodzą serwa 400 W zasilane bezpośrednio z sieci 230 V, ale te z kolei nie pasują mi wymiarowo ...
Jeszcze pomyślę, ale chyba się skończy na serwokrokowcach 2,6 Nm, te do 1000 obr/min powinny sobie radzić bez problemów ...
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 3
Doliczyli 23% i 17 zł za wysyłkę, czyli standard. Jednak w podobnej cenie można kupić z wysyłką z Niemiec już po opłatach ale puste magazyny teraz bo wszytko biedne euroejczyki wykupili
. Właśnie wrzeciono z falownikiem idzie DHL DE.
Policz te ceny dokładnie, bo prawdziwe serwa zasilane 230V ze sterowaniem to 400$ czyli 4x więcej! Porównywałem cenę krokowca z zamkniętą pętlą wraz ze starownikiem i dla takiego samego momentu obrotowego dla tych powiedzmy 1500rpm wychodziły 50% drożej od tych zintegrowanych serw. One kosztują tyle co zwykłe krokowce. Dla mnie sterownik zintegrowany z silnikiem to duża zaleta ale rozumiem, że niektórzy wolą mieć w szafie. Zasilacze mam 2x500W 48V i skręcę na 45V.

Policz te ceny dokładnie, bo prawdziwe serwa zasilane 230V ze sterowaniem to 400$ czyli 4x więcej! Porównywałem cenę krokowca z zamkniętą pętlą wraz ze starownikiem i dla takiego samego momentu obrotowego dla tych powiedzmy 1500rpm wychodziły 50% drożej od tych zintegrowanych serw. One kosztują tyle co zwykłe krokowce. Dla mnie sterownik zintegrowany z silnikiem to duża zaleta ale rozumiem, że niektórzy wolą mieć w szafie. Zasilacze mam 2x500W 48V i skręcę na 45V.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
To AC czy DC?
-
- Posty w temacie: 2
τ To klasyczne trójfazowe serwo AC. Zasilane niskim napięciem DC, stąd szansa na tani sterownik - niska cena półprzewodników na niskie napięcia i spore prądy.
Nie żeby coś, ale w innym temacie naśmiewałeś się z gościa który te serwa chciał montować do plotera.

Ps. Zakupiłem coś takiego tylko w wersji 400W. Też jest. Czekam aż przyjdzie.
Są też wersję z hamulcem (na oś Z), są wersje sterowane przez Modbus.
Nie żeby coś, ale w innym temacie naśmiewałeś się z gościa który te serwa chciał montować do plotera.

Ps. Zakupiłem coś takiego tylko w wersji 400W. Też jest. Czekam aż przyjdzie.
Są też wersję z hamulcem (na oś Z), są wersje sterowane przez Modbus.