Tak do 2 miesiecy planuje uruchomic tokareczke, ktora pod wzgledem napedu i sterowania bedzie moja najbardziej zawaanasowana obrabiarka;) Kupilem CSMIO-IPS step/dir i poczatkowo planowalem zalozyc serwa step/dir 750W, dostepne w CS-LABie. Poczytalem troche wiecej i dowiedzialem sie ze sterowanie +-10V jest bardziej profesjonalnym rozwiazaniem, wiec planuje zamienic CSMIO IPS na IPA. Jezeli nie jest to uzasadniony krok to prosze o wyprowadzenie mnie z bledu.
Prosze o doradzenie jakiej firmy serwa i serwowzmacniacze najbardziej oplaca sie kupic? Fundusze, jakimi dysponuje to max 3,5Kzl dla X i 4kzl dla Z. W tej cenie raczej do wyboru sa tylko uzywki, lub nowa chinszczyzna. Potrzebne moce to 750W-1KW dla X i 750W-2KW dla Z (pozadany gorny zakres). Sterowanie musi byc na +-10V i pracowac w trybie predkosciowym. Nie zalezy mi zeby to smigalo az 300mm/s wiec moge dac slabszy naped i przelozenia 1:2, 1:3 a nawet 1:4. Nie mam zadnego doswiadczenia z serwami, nie chce ryzykowac, ze rozwale ponad 7kzł na dziadostwo, ktore nie bedzie dla mnie najlepsze i bede chcial zamienic na cos innego (jak planuje zrobic z CSMIO...) Albo ze w przypadku awarii nie bedzie w Polsce serwisu, ktory moglby mi je naprawic. Tak wiec prosze o pomoc i doradzenie, ktore uzywki znane sa np z niezawodnosci, dobrego serwisu, itp. Po prostu co warto wziasc z produktow dostepnych na portalach aukcyjnych (moze byc z chin), badz w sklepach;)
Dzieki i pozdro

PS. Magazyn na 12 narzedzi chodzi juz pieknie!