Dzięki za odpowiedź.
A na jaką wartość nastawić "P". Czy jest jakaś wartość "wyjściowa" ?
Pozdrawiam.
wibracje servomotoru po założeniu innego enkoder
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 15
Dzięki.
Faktycznie, podwyższanie parametru "P" oraz "H" powoduje zwiększenie głośności pracy serwa.
A czy zmiana nastaw wpływa na zmianę siły działania serwa (momentu obrotowego) ?
I jeszcze chciałem się upewnić - kolega napisał, że zmiany parametrów dokonywać należy bez podawania sygnału z generatora na wejście STEP. Czyli oś silnika podczad strojenia ma być "zablokowana" ? Dobrze zrozumiałem ?
Faktycznie, podwyższanie parametru "P" oraz "H" powoduje zwiększenie głośności pracy serwa.
A czy zmiana nastaw wpływa na zmianę siły działania serwa (momentu obrotowego) ?
I jeszcze chciałem się upewnić - kolega napisał, że zmiany parametrów dokonywać należy bez podawania sygnału z generatora na wejście STEP. Czyli oś silnika podczad strojenia ma być "zablokowana" ? Dobrze zrozumiałem ?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 10
Silnik ma trzymać swoją pozycję (sterowanie nie podaje impulsów). D ustawiamy na 0. Teraz regulujemy I tak, żeby silnik wpadł w stabilne oscylacje (prawo/lewo). Oscylacje nie mogą zwiększać swojej amplitudy. Kiedy to osiągniemy, wystarczy zwiększając D doprowadzić do ustania oscylacji, co kończy strojenie.Dolce pisze:Czyli oś silnika podczad strojenia ma być "zablokowana" ? Dobrze zrozumiałem ?