Pomoc w doborze falownika
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Pomoc w doborze falownika
Buduję frezarkę do pcv i mam problem z elektryką, jestem z tego tematu trochę zielony.Chodzi mi o dobór falownika do silnika tej frezarki. Dane silnika spisane z tabliczki znamionowej(230/400V , 200Hz , 11650 obr/ min , 0,37 kW). Liczę na pomoc kolegów ,pozdrawiam.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Większość producentów podaje jako moc falownika max. moc zasilanego silnika, czyli, jeżeli masz silnik np. 0,4 kW, to wystarczy falownik 0,4 kW, nie musi być z zapasem mocy.
Należy sprawdzić max. częstotliwość falownika i rodzaj obsługiwanych silników ( czy obsługuje Twoją liczbę par biegunów silnika) i czy ma żądaną przez Ciebie liczbę wej/wyj cyfrowych i analogowych. Wszystkie te szczegóły możesz sprawdzić w necie, gdzie znajdziesz manuale do większości falowników.
Należy sprawdzić max. częstotliwość falownika i rodzaj obsługiwanych silników ( czy obsługuje Twoją liczbę par biegunów silnika) i czy ma żądaną przez Ciebie liczbę wej/wyj cyfrowych i analogowych. Wszystkie te szczegóły możesz sprawdzić w necie, gdzie znajdziesz manuale do większości falowników.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1