budowa małej tokarki
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 17
budowa małej tokarki
Witam.Nosze się z zamiarem budowy małej tokarki i mam pytanie z tym związane a mianowicie:co myślicie o zastosowaniu prowadnic i łożysk liniowych jako podstawa umieszczenia sań?
bartosz84
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Jeśli określisz :bartosz84 pisze:nie jestem zainteresowany kupnem gotowej tokarki,chce sam od podstaw zbudować taką maszynkę,planuje rozłożyć to w czasie a więc koszty są drugorzędną sprawą.Ogólny zarys budowy już mam potrzebuje pomocy przy projektowaniu prowadnic lub innego rozwiązania .
do czego ma służyć ta tokarka,
jakie ma mieć gabaryty ,
jakim zapleczem warsztatowym dysponujesz ,
jaki przewidujesz budżet dla tego przedsięwzięcia - możliwe ,że na forum znajdą się dobrzy Ludzie którzy pomogą w projekcie.
Chwilowo zadałeś jedno konkretne pytanie ( o możliwość użycia prowadnic liniowych ) reszta to same niewiadome.
Kwestia jakich jakich prowadnic użyjesz to akurat na starcie do projektu najmniejszy pikuś.
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 1
Witam. Prowadnice i łożyska liniowe kuszą dostępnością i ceną , a więc precyzyjne łoże za niewielką kwotę .Tokarka w wersji podstawowej posiada wrzeciennik , suport i konik .Te części musisz wykonać bardzo precyzyjnie , najlepiej gdyby odwiercić otwory pod prowadnicę w jednym klocku stalowym bądź żeliwnym , a następnie pociąć na trzy części (podstawa wrzeciennika ,suportu i konika ) i dopiero osadzić bieżnię zewnętrzną łożyska liniowego w suporcie . Trzeba mieć dostęp do różnych obrabiarek , w przeciwnym razie koszt wykonania przewyższy zakup używanej obrabiarki .
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Wałki?? Przejrzyj ten post, pomyśl jakie siły występują przy obróbce i zadaj sobie pytanie czy wałki będą dobre https://www.cnc.info.pl/topics62/oblicz ... htm#173361
-
- Lider FORUM (min. 2000)
bartosz84, Są tu tacy którzy "mieli pomysł" a nawet go zrealizowali i ku pożytkowi współużytkowników tego forum oraz przyjemności oglądania szczegółów konstrukcji pokazali to i owo. Obejrzyj i poczytaj https://www.cnc.info.pl/topics30/moja-w ... htm#100370 https://www.cnc.info.pl/topics30/moja-w ... ht=#172294
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Mam tokarke samoróbe na wałkach fi 30 , robione były te wałki w zakładach lotniczych , chromowane i szlifowane na kłach na wymiar, na pewno są lepsze niż te chinskie prowadnice liniowe. Tokarka ma 40 cm mozliwosci w kłach, chciałbym aby moja druga tokarka z łożem żeliwnym była tak sztywna i mozna było takimi wiorami toczyć..Suport oczywiście chodzi na brązowych tulejach.