Jakie ślizgi pod suport ? Jaka listwa zębata ?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 7
odkopie stary temat...
Zastanawiam sie z czego zrobic ślizgi pod suport w tokarce. wszelkie kliny będą naprawione brązem. nie wiem natomiast co dać między suport a łoże. Początkowo tez chciałem zrobić ślizgi z brązu. Ale tokarka miała juz kiedyś remont i była zrobiona wylewka. myśle ze szczelina między suportem a łożem będzie spora. ile dokładnie to zmierze w najbliższym czasie. łoże skrobane więc naprawa przez ponowną wylewke troche ryzykowna a cena tez nie zachęca. myślałem tez o tym aby dać taśmę z brązu (1,5mm) a szczelinę między nią a suportem zalać żywicą. może jednak jakieś tworzywo typu tekstolit itp?
Zastanawiam sie z czego zrobic ślizgi pod suport w tokarce. wszelkie kliny będą naprawione brązem. nie wiem natomiast co dać między suport a łoże. Początkowo tez chciałem zrobić ślizgi z brązu. Ale tokarka miała juz kiedyś remont i była zrobiona wylewka. myśle ze szczelina między suportem a łożem będzie spora. ile dokładnie to zmierze w najbliższym czasie. łoże skrobane więc naprawa przez ponowną wylewke troche ryzykowna a cena tez nie zachęca. myślałem tez o tym aby dać taśmę z brązu (1,5mm) a szczelinę między nią a suportem zalać żywicą. może jednak jakieś tworzywo typu tekstolit itp?
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
W jednej z tokarek na której czasem pracowałem, było tak że ktoś kiedyś wsadził mosiężną blachę i pracowało to cieżko, póżniej zmieniono to na ertalon, było troszkę lepiej a teraz są założone stalowe ale hartowane blachy i chodzi lekko.
Z brązowymi ślizgami nie miałem doczyniewnia, ale raczej powinno być dobrze, a jak jest sporo miejsca to można spróbować dorobić wkładki żeliwa, w końcu tak było oryginalnie.... Na wszelkich wylewkach się nie znam więc też nie powiem...
Z brązowymi ślizgami nie miałem doczyniewnia, ale raczej powinno być dobrze, a jak jest sporo miejsca to można spróbować dorobić wkładki żeliwa, w końcu tak było oryginalnie.... Na wszelkich wylewkach się nie znam więc też nie powiem...
-
wczoraj zmierzylem i mam ok 3mm na wkładkę. myslałem ze miejsca będzie zncznie więcej. żeliwo było by o wiele tansze tylko nie da rady takiej listewki z zeliwa kupic. zostane chyba przy brazie. co do hartowanych blach to jak były dopasowane? wklejone na cos i sie ulozyły? bo przeciez nie doskrobali tego
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Ja dałem na razie listewki z tekstolitu i też mam wyskrobane łoże.
Wygląda to jak w załaczniku.
Jeździ lekko i toczy się ok, więc na razie zostanie (do tego jest tanie i fajnie się to skrobie)
Docelowo chciałbym zrobić wylewkę żywicą EPO 5019 ale trzeba kupić aż 10 kilo i nie miał bym co zrobić z taką ilością.
Wygląda to jak w załaczniku.
Jeździ lekko i toczy się ok, więc na razie zostanie (do tego jest tanie i fajnie się to skrobie)
Docelowo chciałbym zrobić wylewkę żywicą EPO 5019 ale trzeba kupić aż 10 kilo i nie miał bym co zrobić z taką ilością.
- Załączniki
-
- IMG_0001.jpg (47.19 KiB) Przejrzano 3640 razy
-
ciekawe rozwiązanie, a cena to 1/15 ceny brązukris79 pisze:Ja dałem na razie listewki z tekstolitu
powinno sie sprawdzić, jedno z zastosowań to łożyska śllizgowe wałów walcarek w metalurgi

nie znalazłem tylko informacji czy w kontakcie z olejem nie bedzie "puchnąć"?
musze poszukac w okolicy w jakich ilosciach to sprzedaja.
a kolega kris79 kupował na miejscu czy przez neta? i w jakich ilościach?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
Z żeliwem to byle złom i ukroić trochę..... A co do stalowych blach to były nitowane aluminiowymi nitami... Zame blachy to była taka stalowa taśma o twardości 45 HRC, więc nie jakieś kosmicznie twarde, i nie były docierane.mrozanski pisze:żeliwo było by o wiele tansze tylko nie da rady takiej listewki z zeliwa kupic. zostane chyba przy brazie. co do hartowanych blach to jak były dopasowane?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Kupiłem w firmie Boral w poznaniu:
http://www.boral.pl/
Kupiłem tylko tyle ile potrzebowałem i docięli mi na wymiar, ale to było rok temu.
Kosztowało chyba z 15 zł wszystko
http://www.boral.pl/
Kupiłem tylko tyle ile potrzebowałem i docięli mi na wymiar, ale to było rok temu.
Kosztowało chyba z 15 zł wszystko