Ploter - link ( co sądzicie o tym >)
-
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Ploter - link ( co sądzicie o tym >)
Witam:)
Może nic rewolucyjnego ale może sie przyda ..
http://oneoceankayaks.com/madvac/madvac_index.htm
Może nic rewolucyjnego ale może sie przyda ..
http://oneoceankayaks.com/madvac/madvac_index.htm
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Dla mnie bomba. Właśnie coś podobnego projektuję i mam zamiar zrobić. Odwaga tego człowieka mi odpowiada - elementy spawano-skręcane. Bardzo ciekawa płyta główna "breakout board"!
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
-
tak się zastanawiam jak to jest.
koleś położył makaron kabli i mu chodzi (podobno dobrze),
a ja kupuje kable specjalne, 4x droższe od normalnych, wydzielone w kanałach prowadzących i wciąż mam zakłócenia, Koledzy składają sterownik i im chodzi, a ja szukam wciąż brakujących wymiarów - chyba jestem urodzonym pechowcem.

koleś położył makaron kabli i mu chodzi (podobno dobrze),
a ja kupuje kable specjalne, 4x droższe od normalnych, wydzielone w kanałach prowadzących i wciąż mam zakłócenia, Koledzy składają sterownik i im chodzi, a ja szukam wciąż brakujących wymiarów - chyba jestem urodzonym pechowcem.
mógł ja chociaż pomalować - w końcu to sterowanieERNEST KUCZEK pisze:ale z rozmiarami szafy sterowniczej to chyba gosc troche przesadzil.

Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
ale to chyba na plus że jest zastosowana taka śruba ( zresztą na forum już to zostało potwierdzone przez tych którzy budując ploter większych gabarytów zastosowali śruby o małym przekroju ) , co do profili to faktycznie tworzy to solidna konstrukcja a bynajmniej autor projektu nie ma sie co obawiać że jak się oprze o maszynę to się coś odkształci
może dlatego i moje konstrukcję staram się wykonać jako " masywne " nie szczędząc im materiału 

Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
nie wiem czemu ma sluzyc tak ciezka i skomplikowana podstawa, skoro prowadnice najdluzszej osi i tak sa przykrecone do stosunkowo lekkiego i wiotkiego stolu.
[ Dodano: 2007-03-13, 15:32 ]
tyle, ze w jego rozwiazaniu ten stol sie wlasnie odksztalci, jesli na nim np. stanie co sie czesto zdaza przy przyklejaniu duzych plyt do blatu. gdyby do niego byly przykrecone prowadnice (od gory, lub od dolu) to blad w osi Z bylby zdecydowanie mniejszy.
[ Dodano: 2007-03-13, 15:32 ]
gmaro pisze:co do profili to faktycznie tworzy to solidna konstrukcja a bynajmniej autor projektu nie ma sie co obawiać że jak się oprze o maszynę to się coś odkształci
tyle, ze w jego rozwiazaniu ten stol sie wlasnie odksztalci, jesli na nim np. stanie co sie czesto zdaza przy przyklejaniu duzych plyt do blatu. gdyby do niego byly przykrecone prowadnice (od gory, lub od dolu) to blad w osi Z bylby zdecydowanie mniejszy.
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu
-
- Kontakt:
-
Zacznę od minusów.
Blat o takiej długości nie może wisieć - a wisi.
Ruchoma brama nie utrzyma sztywności napędzana jedną śrubą. Najmniejsza sztywność wypadnie w połowie długości stołu, po lewej i prawej jego krawędzi. Dokładność 0,0005" to mit - no może obrabiając balsę lub styropian.
Podoba mi się podstawa maszyny, może boczne, centralne zastrzały zaprojektował bym tak, by schodziły się w punkcie.
Zabrakło jednak kilku z 16K$ na kawałek paska i dwa kółka zębate, by umieścić silnik za bramą. Ciekawe ile razy konstruktor walnął się w łokieć?
Bardzo sztywna oś Z, duży rozstaw łożysk przy stosunkowo niewielki skoku - brawo!
Za to spodnie Gość ma fajne!
Blat o takiej długości nie może wisieć - a wisi.
Ruchoma brama nie utrzyma sztywności napędzana jedną śrubą. Najmniejsza sztywność wypadnie w połowie długości stołu, po lewej i prawej jego krawędzi. Dokładność 0,0005" to mit - no może obrabiając balsę lub styropian.
Podoba mi się podstawa maszyny, może boczne, centralne zastrzały zaprojektował bym tak, by schodziły się w punkcie.
Zabrakło jednak kilku z 16K$ na kawałek paska i dwa kółka zębate, by umieścić silnik za bramą. Ciekawe ile razy konstruktor walnął się w łokieć?
Bardzo sztywna oś Z, duży rozstaw łożysk przy stosunkowo niewielki skoku - brawo!
Za to spodnie Gość ma fajne!