Wrzeciono Homemade
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 8
Wrzeciono Homemade
Jak w tytule :
http://www.buildyouridea.com/cnc/Shrapn ... indle.html
Podstawowy problem to element centralny. Szukając czegoś odpowiedniego trafiłem na :
http://www.alibaba.com/product-gs/20759 ... ollet.html
http://www.buildyouridea.com/cnc/Shrapn ... indle.html
Podstawowy problem to element centralny. Szukając czegoś odpowiedniego trafiłem na :
http://www.alibaba.com/product-gs/20759 ... ollet.html
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
witam, proponuje jesli jest taka możliwosć dobrać odpowiednio tolerancje - robiłem kiedys sobie podobna przystaweke ( ale zastosowanie zupełnie inne) i wyglądało to tak, że pasowanie z łozyskiem było raczej suwliwe . Ale z tego co widze na zdjęciach nie stosowali jakis zderzaków, nakrętek itp trzyma sie to troche na słowo honoru - jestem ciekw czy po dłuzszej pracy to nie zaczyna pływac.Najlepiej by było chyba poszukac pełny walek - nie drążony i go dać przeszlifowac pod łozyska ( ale znów problem z dokładnościa , współosiowościa itp). Pomysł generalnie ok ale chyba do dopracowania. Widze ze akurat kolega wybrał taki wałek który ma wyrażne podtoczenie - co moze byc krawedzia oporową.
-
też się tego spodziewam. Podtaczania raczej bym się bał ( utrata dokładności ). Może dobrym patentem byłoby wytoczyć na wymiar i wcisnąć od góry koło zębate złapane np. małym ampulem. Zyskamy zabezpieczenie na wypadek gdyby wałek chciał wyjechać dołem i do przeniesienia napędu można by użyć paska zębatego. Zastanawiam się czy warto tak się bawić ?.b_j pisze:jestem ciekw czy po dłuzszej pracy to nie zaczyna pływac
Ale gdyby do napędu użyć silnika trójfazowego to powstało by dość ciche wrzeciono.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
od stony paska napędowego trzeba by dac tez koło pasowe ;p , i chyba najrozsądniej byłoby je zamoocować przy pomocy gwintowanego otworu , gdyby dobrze momysleć, moznaby jednocześnie tą sruba skręcic całosć w łożyskach. Nie zauwazyłem przedtem ale na 1 zdjeciu widac ze jest krawedz oporowa- czyli moze tylko wyjechac całośc ;d
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Akurat mam taką oprawkę ozn. D20/ER16. Kupiłem na giełdzie za 50 zł. W sumie jest to prosty trzpień o średnicy 20 mm i długości 180 mm bez nakrętki. Od strony nakrętki jest większa średnica - 22 mm na długości 20 mm. Występ wynikający z różnicy średnic daje wygodne oparcie dla łożyska. Natomiast oparcie z drugiej strony można uzyskać przez nacięcie rowka dla pierścienia Seegera. W drugim końcu oprawki wykonany jest otwór fi 12 mm co daje grubość ścianki 4 mm i jest to wystarczająco dużo do nacięcia tego rowka tym bardziej, że siła pionowa w dół, działająca na oprawkę będzie mała. Myślałem też o nacięciu gwintu od drugiej strony, ale chyba poprzestanę na rowku. No i jeszcze przydałby się rowek wpustowy. Na razie szukam odpowiedniego silnika.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
mam kilka takich oprawek. uwazam, ze pierscien Seegera nie bedzie tu dobrym rozwiazaniem poniewaz na nim nie dociagniesz calej konstrukcji do gory i nie zalozysz go na tyle blisko aby nie bylo luzu. potrzebne jest cos co dociagnie calosc do lozysk, wtedy to bedzie mialo jakas stabilnosc i sens.BYDGOST pisze:Natomiast oparcie z drugiej strony można uzyskać przez nacięcie rowka dla pierścienia Seegera.
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
-
Mi chodziło tylko o to jak się "zaczepić" o materiał z drugiej strony. Zdaję sobie sprawę z tego, że wrzecionko powinno zostać wykonane ze wszystkimi niezbędnymi warunkami do wykonania poprawnej konstrukcji a najważniejsze to dobór łożysk i ich napięcia wstępnego. Nie mogę się za dużo wypowiadać bo nie mam dostatecznego doświadczenia, ale chętnie posłucham dobrych rad jako, że przymierzam się także do wykonania takiego wrzeciona.Draco pisze:potrzebne jest cos co dociagnie calosc do lozysk
-
Otwór jest przelotowy ?BYDGOST pisze:W drugim końcu oprawki wykonany jest otwór fi 12 mm
Czy w otworze jest gwint ? . Patrząc na fotkę można odnieść takie wrażenie. Wystarczyłoby wkręcić śrubę.
...... kurde ganiałem i szukałem po chińskich stronach a tu :
http://www.proximo.net.pl/skrawajace/bazy/oprawki.pdf
36 strona - cenę giełdową znamy , ciekawe ile stoi nówka sztuka ?

A tu full wypas ....
http://www.bison-bial.pl/katalog/35/7812zk.htm
-
Otwór nie jest przelotowy i ma głębokość 130 mm. Gwintu nie ma ale można by spróbować naciąć. Otwór jest 12 mm i mamy do dyspozycji najbliższy gwint 1/2 cala (12,7 mm - trochę mało ) lub M13x1 - mam taka narzynkę to i gwintownik powinien się znaleźć. Nie wiem tylko jaka jest twardość oprawki w tym miejscu.Zbych07 pisze: Otwór jest przelotowy ?