drążenie metodą domową
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 5
Dzieki Leoo za schemacik ,
Trafko fajne mam 2x28 V i 2x5.5 A
Elektrolity sa, tylko te rezystorki 10W i kondensatory trzeba bedzie nabyc.
zastanawiam sie co najlepiej kupic na elektrode , czy jakis np pasek blaszki mosieznej
tylko ze sa dosyc cienkie 0.2 0.3 , drut to 1.3 1.5 czy poprostu z plaskowniczka mosieznego cos wystrugac . Mosiadz bedzie dobry czy raczej miedz ?
jak szybkie oscylacje powinny byc i jaka amplituda ? i pewnie najlepoiej bylo by zachowac os pionowa zeby sie zbyt szeroko nie wypalalo.
Pozdrawiam
Robert
Trafko fajne mam 2x28 V i 2x5.5 A
Elektrolity sa, tylko te rezystorki 10W i kondensatory trzeba bedzie nabyc.
zastanawiam sie co najlepiej kupic na elektrode , czy jakis np pasek blaszki mosieznej
tylko ze sa dosyc cienkie 0.2 0.3 , drut to 1.3 1.5 czy poprostu z plaskowniczka mosieznego cos wystrugac . Mosiadz bedzie dobry czy raczej miedz ?
jak szybkie oscylacje powinny byc i jaka amplituda ? i pewnie najlepoiej bylo by zachowac os pionowa zeby sie zbyt szeroko nie wypalalo.
Pozdrawiam
Robert
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
Widzę, że Indel takie produkuje. Model 300/014 (2x28V / 2x5.35A).tomx_ pisze:Trafko fajne mam 2x28 V i 2x5.5 A
Jak można łączyć uzwojenia wtórne takiego transformatora? Tutaj ma być około 55V, więc wypadało by szeregowo. A jaki prąd będzie można wtedy pobrać?
Wiesz może gdzie w W-wie można dostać elementy o takich parametrach? Pytałem w dwóch sklepach, i nie mają.tomx_ pisze:Elektrolity sa, tylko te rezystorki 10W i kondensatory trzeba bedzie nabyc.
-
Witam
Elektrolity kiedys kupilem na allegro .
Jesli chodzi o rezystory to ktos z Janek mial na allegro 10W , ale mysle ze mozna by podjechac na wolumen nawet w tygodniu i w tych malych sklepikach ktore sa otwarte tam przez caly tydzien cos by sie znalazlo.
Moze sie nawet jutro wybiore zobacze co jest , jak jestes gdzies z zoliborza czy brodna , to nawet moge po ciebie wpasc i mozemy podjechac obaczyc
Pozdrawiam
Robert
Elektrolity kiedys kupilem na allegro .
Jesli chodzi o rezystory to ktos z Janek mial na allegro 10W , ale mysle ze mozna by podjechac na wolumen nawet w tygodniu i w tych malych sklepikach ktore sa otwarte tam przez caly tydzien cos by sie znalazlo.
Moze sie nawet jutro wybiore zobacze co jest , jak jestes gdzies z zoliborza czy brodna , to nawet moge po ciebie wpasc i mozemy podjechac obaczyc

Pozdrawiam
Robert
-
WItamkwarc pisze:Panie Tomx ma pan problem z rezystorami do EDM domowego ,wez pan stary grzejnik to bedziesz pan mial dowolna rezystancje do 1000W. z usmiechem - kwarc.
problemu z rezystorami nie mam

Pozdrawiam
Robert
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
Dzięki za ofertę! Wolumen mam w sumie po drodze do/z pracy. Właśnie już pytałem w dwóch czy trzech budkach, i nie mieli, a ja z kolei nie miałem czasu na szukanie odpowiedniego sklepu. Może jutro zajrzę, bo w tygodniu znowu będzie kicha.tomx_ pisze:Moze sie nawet jutro wybiore zobacze co jest , jak jestes gdzies z zoliborza czy brodna , to nawet moge po ciebie wpasc i mozemy podjechac obaczyc
Rezystory rzeczywiście można sobie zrobić np. z drutu stalowego, gorzej z kondensatorami. Folia śniadaniowa i lakier w szpreju?
Sprawdzałem w TME - mają wszystko. Więc tak czy inaczej jakoś się te klocki zdobędzie.
Aha, dzięki za porady w sprawie pompki.