Problem z rozwiązaniem belki

Dyskusje na temat ogólnych konstrukcji i budowy maszyn oraz obliczeń mechanicznych

Autor tematu
mycute
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 8

Problem z rozwiązaniem belki

Post napisał: mycute » 29 maja 2009, 14:37

Witam mam problem z rozwiązaniem następującej belki :

Bardzo proszę o rozwiązanie tej belki krok po kroku ... Z góry bardzo dziękuję.

Tagi:

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: jasiu... » 29 maja 2009, 14:57

Nowy użytkownik i pierwszy post: zróbcie za mnie pracę domową. Żeby to jeszcze była jakaś ciekawa belka, ale jest to jedna z najprostszych. Sumy sił i momentów nie umiemy zrobić, przecież w każdej książce tak dokładnie jest to wytłumaczone! Chyba kolega pomylił fora.

Autor tematu
mycute

Post napisał: mycute » 29 maja 2009, 15:03

Nie jestem jakimś ekspertem jeśli chodzi o rozwiązywanie belek i dlatego zwracam się z prośbą o jej rozwiązanie, szukałem w książce J. Nizioła czegoś podobnego, ale nie udało mi się nic znaleźć, dlatego zwracam się do Was z pomocą o rozwiązanie tego zadania ...

Jeszcze raz bardzo Was proszę o pomoc.

[ Dodano: 2009-05-29, 15:06 ]
PS. jasiu... jeśli dla Ciebie to jest bardzo proste zadanie to gorąco Cię proszę abyś posiedział chwilkę ... i rozwiązał to ...

Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: CNCRob » 29 maja 2009, 15:11

no dalej koledzy, nie ociągać się, kolega mycute, chce iść się napić z kolegami tak jak robił przez pół roku zamiast słuchać na wykładach i nie ma teraz czasu na czekanie w nieskonczoność aż któryś z was łaskawie to zrobi.
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.

Autor tematu
mycute

Post napisał: mycute » 29 maja 2009, 15:16

Eh no Draco na te wykłady z mechaniki to zazwyczaj chodziłem ... i teraz szukam po tych swoich notatkach, po książce jakiś podobnych belek i nic nie mogę znaleźć ;(

To może sprężysz się i coś pomożesz ? ;)

Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: CNCRob » 29 maja 2009, 15:21

hehe a co z tego będę miał oprócz zmarnowanego czasu?
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.

Autor tematu
mycute

Post napisał: mycute » 29 maja 2009, 15:23

Hm :) oprócz zmarnowanego czasu będziesz miał ;p satysfakcje że pomogłeś potrzebującemu w potrzebie, no i będę się modlił za Twoje zdrowie ;))

Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: CNCRob » 29 maja 2009, 15:24

satysfakcje to mogę mieć jeśli pomogę komuś, kto się chociaż odrobinę przyłożył a nie tylko przylazł po gotowca.

Autor tematu
mycute

Post napisał: mycute » 29 maja 2009, 15:28

Ehh Draco :) można powiedzieć przyłożyłem się odrobinę, szukałem w książce : Metodyka rozwiązywania zdan z mechaniki, J. Nizioła no i w swoich notatkach, więc nie można powiedzieć że siedzę z założonymi rękami i nic nie robię ;) Ta odrobinka mojego wkładu wystarczy abyś mi pomógł ? ;)

Bardzo proszę ;)

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: jasiu... » 29 maja 2009, 19:53

Nie chce mi się, podobnie, jak tobie, ale podobną belkę ci znalazłem: http://limba.wil.pk.edu.pl/~mh/Zadania/ ... s5/s_5.htm

Twoja belka jest prostsza, ma tylko jedno podparcie stałe, jest obciążona jednym momentem zginającym i jednym obciążeniem ciągłym. Jeśli z przykładowego zadania wyrzucisz niepotrzebne podpory i tą siłę (60 kN) to tak jakbyś sam zadanie rozwiązał.

Przejrzyj pozostałe zadania na http://limba.wil.pk.edu.pl/~mh/Zadania/ ... /index.htm - może coś ci się przydać. Rozwiązania masz jeśli klikniesz na tą czarną ikonkę po prawej na białym tle.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obliczenia Mechaniczne / Projektowanie Maszyn / Podstawy Konstrukcji Maszyn (PKM)”