jak obliczyc siłe x
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 17
- Kontakt:
ale namieszali, a mnie uczyli że układy statyczne liczy sie tak :
suma Pix =0, suma Piy=0 oraz suma MiA=0 - suma momentów względem obranego punktu.
więc w pierwszym w osi x bedzie np -Rax +Sx=0, gdzie Sx to nasza poszukiwana siła
potem mamy Ray +Rby - P=0
i na koncu momenty z trygonometrią. - bo w powyższych równaniach sily działają albo równolegle albo prostopadle.
no i najwazniejsze co do reakcji podpór to pierwiastek z kwadratów sumy składowych - czyli średnia arytmetyczna czyli np Ra=pierwiastek(Rax^2+Ray^2)
suma Pix =0, suma Piy=0 oraz suma MiA=0 - suma momentów względem obranego punktu.
więc w pierwszym w osi x bedzie np -Rax +Sx=0, gdzie Sx to nasza poszukiwana siła
potem mamy Ray +Rby - P=0
i na koncu momenty z trygonometrią. - bo w powyższych równaniach sily działają albo równolegle albo prostopadle.
no i najwazniejsze co do reakcji podpór to pierwiastek z kwadratów sumy składowych - czyli średnia arytmetyczna czyli np Ra=pierwiastek(Rax^2+Ray^2)
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Sprawdziłem z ciekawości: Twoje obliczenia Arizon są dobre ale wynik jest już kwestią dokładności i trochę za bardzo zaokrągliłeś. Ra wychodzi około 444kg, Rb =446kg
i podobnie siła x. Jeśli mi nie wierzysz policz dokładnie lub bez liczenia graficznie rozrysuj sobie w AutoCadzie.
Bartuss
To zadanie można obliczyć na kilka sposobów i nie w tym sens jak.. tylko czy prawidłowo
i podobnie siła x. Jeśli mi nie wierzysz policz dokładnie lub bez liczenia graficznie rozrysuj sobie w AutoCadzie.
Bartuss
To zadanie można obliczyć na kilka sposobów i nie w tym sens jak.. tylko czy prawidłowo
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
Faktycznie mój błąd policzyłem teraz bez tych wstępnych przybliżeń tzn wszystko do 9miejsc po przecinku
i końcowy wynik x = 444.15kg co ciekawe wynik ten jest 1.6 razy większy niż przy wcześniejszych uproszczeniach
.
Za bardzo chciałem zadanie uprościć:)
Pozdrawiam
i końcowy wynik x = 444.15kg co ciekawe wynik ten jest 1.6 razy większy niż przy wcześniejszych uproszczeniach

Za bardzo chciałem zadanie uprościć:)
Pozdrawiam
"Skąd mam wiedzieć co to jest ja to tylko zbudowałem"
www.serwotech.pl
www.serwotech.pl
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 6
poszedłem dalej metada prób i błedów i załozyłem srube wzdłóz osi tych kółek i podniosłem to wkrętarką ale ze wzgledu na brak miejsca na srube o tej dłógosci podniosłem to tylko 30 cm
[ Dodano: 2006-11-12, 21:20 ]
daletego zrobiłem trawers na czterech kółkach osadzony w tych prowadnicach który pcha te rame ponizej tego trawersu zabudowałem nakretke i srube ułozyskowana pod spodem załozyłem wkretarke i podnosi sie pózniej złapałem reka za uchwyt wiertła (borkop) i kreciłem nim reka nie dajac zbyt duzej siły czy ta sruba moze miec tak duza siłe jak opisujecie w swoich obliczeniach
[ Dodano: 2006-11-12, 21:24 ]
zapomniałem dodac ze sruba to 20*4 trapezowa
[ Dodano: 2006-11-12, 21:20 ]
daletego zrobiłem trawers na czterech kółkach osadzony w tych prowadnicach który pcha te rame ponizej tego trawersu zabudowałem nakretke i srube ułozyskowana pod spodem załozyłem wkretarke i podnosi sie pózniej złapałem reka za uchwyt wiertła (borkop) i kreciłem nim reka nie dajac zbyt duzej siły czy ta sruba moze miec tak duza siłe jak opisujecie w swoich obliczeniach
[ Dodano: 2006-11-12, 21:24 ]
zapomniałem dodac ze sruba to 20*4 trapezowa
-
- Kontakt:
Witam
Jeśli wszystkie wymiary podane pzzez Ciebie są identyczne jak na rusunku to siła jest obliczona dobrze.
Moment jaki potrzebujesz do ruszenia punktu G to po uwzględnieniu sprawności przekładni śrubowej około 3Nm.
Wkrętarka akumulatorowa ma około 15Nm
zależnie od modelu.
Pozdrawiam
Jeśli wszystkie wymiary podane pzzez Ciebie są identyczne jak na rusunku to siła jest obliczona dobrze.
Moment jaki potrzebujesz do ruszenia punktu G to po uwzględnieniu sprawności przekładni śrubowej około 3Nm.
Wkrętarka akumulatorowa ma około 15Nm

Pozdrawiam
www.serwotech.pl
www.serwotech.pl
-
- Kontakt:
Niewiem czy dobrze przyjąłem sprawność przekładni śrubowej ale dla sprawnośći n=93% tak wychodzi 3Nm.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
www.serwotech.pl
www.serwotech.pl