wyliczenia wymiarow konstrukcji prasy
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 85
Czas w końcu zrobić porządek ze stołem. Mam dwie koncepcje:
1. Czerwone, Dokręcić na plask do już istniejących płyt po jednej dodatkowej płycie co dało by ekwiwalent 2 płyt o wymiarach : szer 1240mm , wys 300mm , gr 30mm .
2. Zielone , Dołożyć 2 dodatkowe płyty o wymiarach : szer 1240mm , wys jaka
, gr 15mm pomiędzy nogami prasy ale tu rodzi się pytanie jaka minimalna bezpieczna dla sworzni ( aby ich nie zaczęło giąć) odległość miedzy tymi nowymi płytami
Skłaniał bym się do p.2 bo przy okazji zmniejszyła by się głębokość stołu czyli blat mógł by być cieńszy
No i jaka grubość blatu stołu
Chciał bym za jednym razem kupić materiał bo muszę po niego jechać 60km

1. Czerwone, Dokręcić na plask do już istniejących płyt po jednej dodatkowej płycie co dało by ekwiwalent 2 płyt o wymiarach : szer 1240mm , wys 300mm , gr 30mm .
2. Zielone , Dołożyć 2 dodatkowe płyty o wymiarach : szer 1240mm , wys jaka

Skłaniał bym się do p.2 bo przy okazji zmniejszyła by się głębokość stołu czyli blat mógł by być cieńszy

No i jaka grubość blatu stołu

Chciał bym za jednym razem kupić materiał bo muszę po niego jechać 60km

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 55
Widzę że coraz ciekawiej się robi
Jak dasz wariant 2 z zielonymi płytami bliżej środka to możesz dać cieńszy blat. Tylko że niesztywny blat odciążony zielonymi płytami będzie powodował że nacisk nie będzie przenoszony równomiernie na wszystkie 4 płyty, a właśnie będzie większy na te zielone , przy tym sworznie mogą być zginanie zbyt dużym momentem.
Więc jak dla mnie to kiepski pomysł. Raczej te zielone płyty dałbym jak najbliżej nóg, a blat ewentualnie wzmocnił żebrami od spodu.

Jak dasz wariant 2 z zielonymi płytami bliżej środka to możesz dać cieńszy blat. Tylko że niesztywny blat odciążony zielonymi płytami będzie powodował że nacisk nie będzie przenoszony równomiernie na wszystkie 4 płyty, a właśnie będzie większy na te zielone , przy tym sworznie mogą być zginanie zbyt dużym momentem.
Więc jak dla mnie to kiepski pomysł. Raczej te zielone płyty dałbym jak najbliżej nóg, a blat ewentualnie wzmocnił żebrami od spodu.
-
Teoria jest mi znanaAreo84 pisze:Widzę że coraz ciekawiej się robi![]()
Jak dasz wariant 2 z zielonymi płytami bliżej środka to możesz dać cieńszy blat. przy tym sworznie mogą być zginanie zbyt dużym momentem.
Raczej te zielone płyty dałbym jak najbliżej nóg, a blat ewentualnie wzmocnił żebrami od spodu.

-
Stol to : blachy pionowe wzmocnione dodatkowymi 2 blachami o gr 15mm (czyli wersja z czerwonymi płytami) a blat to płyta 30mm z 2 zebrami od spodu . Blat podzielony na 4 oddzielne płyty (dla łatwiejszego demontażu , pojedyncza płyta wazy ≈40kg)
Puki co testów z max naciskiem jeszcze nie robiłem , jakoś tak nie mam śmiałości
Puki co testów z max naciskiem jeszcze nie robiłem , jakoś tak nie mam śmiałości