Plynna regulacja obrotow
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Plynna regulacja obrotow
Witam
Poszukuje schematu lub informacji jak zrobic plynny regulator obrotow silnika elektrycznego.
Dokladniej tranzystor mosfet na ujemnym biegunie sterowany napieciem od 1 volta do 6 calosc zasilana napieciem 12 calkowity pobor pradu okolo 40 A.
Przeszukalem chyba caly net i nic takiego nie znalazlem. Wiem ze istnieja takie uklady i dzialaja bez problemowo ale jak wspomnialem wczesniej nie moge znalesc takiego schematu.
Za pomoc z gory serdecznie dziekuje
Poszukuje schematu lub informacji jak zrobic plynny regulator obrotow silnika elektrycznego.
Dokladniej tranzystor mosfet na ujemnym biegunie sterowany napieciem od 1 volta do 6 calosc zasilana napieciem 12 calkowity pobor pradu okolo 40 A.
Przeszukalem chyba caly net i nic takiego nie znalazlem. Wiem ze istnieja takie uklady i dzialaja bez problemowo ale jak wspomnialem wczesniej nie moge znalesc takiego schematu.
Za pomoc z gory serdecznie dziekuje
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Na mosfecie to nie jest ale na jakimś tam triaku.
Regulator do silnika AC
Regulator do silnika AC
- Załączniki
-
- reg_obr_AC.rar
- (273.85 KiB) Pobrany 577 razy
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.
-
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Kontakt:
Witam
Hmm czy to ma być sterowanie dla silnika DC szczotkowego bo jeśli tak to robisz prosty mostek typu H na 4 traznzystorach mocy dwa z kanałem P i dwa z kanałem N sterować to można PWM-em. Ja właśnie sobie coś takiego zrobiłem i działa do 30A przy 12V spokojnie tylko ważne jest dobre chłodzenie do mosfetów. Tylko że prędkość obrotową steruję używając ATmegi 16 bo akurat taką mam.
koszt całości około 40zł licząc z mikrokontrolerem.
Pozdrawiam
Hmm czy to ma być sterowanie dla silnika DC szczotkowego bo jeśli tak to robisz prosty mostek typu H na 4 traznzystorach mocy dwa z kanałem P i dwa z kanałem N sterować to można PWM-em. Ja właśnie sobie coś takiego zrobiłem i działa do 30A przy 12V spokojnie tylko ważne jest dobre chłodzenie do mosfetów. Tylko że prędkość obrotową steruję używając ATmegi 16 bo akurat taką mam.
koszt całości około 40zł licząc z mikrokontrolerem.
Pozdrawiam
"Skąd mam wiedzieć co to jest ja to tylko zbudowałem"
www.serwotech.pl
www.serwotech.pl
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Schemat jest ze strony
SCHEMAT
A jak znajdę to wrzucę układ ścieżek który kiedyś tam sobie zrobiłem w EAGLE.
[ Dodano: 2006-11-14, 11:43 ]
Mikrokontroler programuję używając języka C. Mikrokontroler podpinam pod mostek za pomocą 2 wyjść portu A. Programuję go za pomocą programatora który można bardzo tanio kupić na allegro (działa przez port LPT).
SCHEMAT
A jak znajdę to wrzucę układ ścieżek który kiedyś tam sobie zrobiłem w EAGLE.
[ Dodano: 2006-11-14, 11:43 ]
Mikrokontroler programuję używając języka C. Mikrokontroler podpinam pod mostek za pomocą 2 wyjść portu A. Programuję go za pomocą programatora który można bardzo tanio kupić na allegro (działa przez port LPT).
"Skąd mam wiedzieć co to jest ja to tylko zbudowałem"
www.serwotech.pl
www.serwotech.pl
-
http://www.circuitsonline.net/forum/view/36688
30A MAX ale już cos i jakies rozwiazanie jest,czasem można okazyjnie kupić scalone moduły mocy cos w rodzaju http://www.pwrx.com
30A MAX ale już cos i jakies rozwiazanie jest,czasem można okazyjnie kupić scalone moduły mocy cos w rodzaju http://www.pwrx.com
Sukces ojców ma wielu , porażka tylko jednego...
-
- Kontakt: