Drukarki Laserowe
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Drukarki Laserowe
Witam
Mam pytanie : Czy w drukarkach laserowych sa silniki krokowe czy też nie ma??
Nigdy takowej nie rozbierałem i nie wiem czy sie za takimi rozglądć.
Mam pytanie : Czy w drukarkach laserowych sa silniki krokowe czy też nie ma??
Nigdy takowej nie rozbierałem i nie wiem czy sie za takimi rozglądć.
Oko za oko,ząb za ząb,a du** za pieniądze..
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
ja tez rozebralem kilka laserowek. owszem sa silniki krokowe, i zazwyczaj tak ze im starsza drukarka czy skaner to "lepszy" silnik do eksperymentow (wiekszy). niestety nie mysle ze sa to silkiki na bazie ktorych mozna cos budowac. warto zwrocic uwage na ilosc krokow na obrot, zazwyczaj mniej jak 200 czasem tylko 24, przynajmniej ostatnio taki mi sie trafil.
[ Dodano: 2006-07-12, 00:40 ]
przyklad starego, duzego skanera hp. prowadnice 12.5mm x ok.600mm mostek z tulejkami odlew aluminium. waga calosci chyba z 6kg. taki to ma silniczek krokowy. wystarczajacy co najwyzej do zabawy. (byc moze obudowa ze skanera posluzy jako obudowa do odlewu kwarcowo-zywicznego jako eksperyment, ale to inny watek)
[ Dodano: 2006-07-12, 00:40 ]
przyklad starego, duzego skanera hp. prowadnice 12.5mm x ok.600mm mostek z tulejkami odlew aluminium. waga calosci chyba z 6kg. taki to ma silniczek krokowy. wystarczajacy co najwyzej do zabawy. (byc moze obudowa ze skanera posluzy jako obudowa do odlewu kwarcowo-zywicznego jako eksperyment, ale to inny watek)
- Załączniki
-
- scaner1.JPG (83.38 KiB) Przejrzano 4677 razy
-
- scanr3.JPG (74.26 KiB) Przejrzano 4680 razy
POZDRAWIAM
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Dzięki wszystkim za info,z tego wynika iz warto zainteresowac sie laserówkami.
Kolega ma jakąś zepsutą i bede go musial pomolestować ,aby dał do rozbiórki w ramach
dziejowego eXperymentu
Tak sobie pomyslałem że warto by było stworzyć temat ,gdzie mozna by wpisywac modele drykarek i innych urzadzeń skad mozna odzyskiwac silniczki.
Wpisywało by się dokładna nazwe urządzenia i dane silniczków które w nich "siedzą"
Przeciez większośc z nas rozkrecało stare urzadzenia w poszukiwaniu krokowców.
Taka lista gdzie kazdy mógłby dopisac "urządzenia z krokowcami" ułatwiła by pozostałym
poszukiwania,i pomogła zorientowac sie jakimi drukarkami,skanerami itd. warto sie interesować.
Kolega ma jakąś zepsutą i bede go musial pomolestować ,aby dał do rozbiórki w ramach
dziejowego eXperymentu

Tak sobie pomyslałem że warto by było stworzyć temat ,gdzie mozna by wpisywac modele drykarek i innych urzadzeń skad mozna odzyskiwac silniczki.
Wpisywało by się dokładna nazwe urządzenia i dane silniczków które w nich "siedzą"
Przeciez większośc z nas rozkrecało stare urzadzenia w poszukiwaniu krokowców.
Taka lista gdzie kazdy mógłby dopisac "urządzenia z krokowcami" ułatwiła by pozostałym
poszukiwania,i pomogła zorientowac sie jakimi drukarkami,skanerami itd. warto sie interesować.
Oko za oko,ząb za ząb,a du** za pieniądze..