Mam dwa pytania: Jakiego typu jest ta wieksza podstawka -dip czy dil, bo nie wiem która zamówić. Podpowiem że to podstawka 40 pin pod mikroprocesor Atmel ATmega. Tu nasuwa się kolejne pytanie. Czy jest sens kupić w to miejsce podstawkę precyzyjną? (Z toczonymi, złoconymi stykami, jak ta mała na dole). Układ który składam, to generator funkcyjny DDS. Złożyłem już jeden dość prosty na Generatorek, dorabiając obudowę, przełączniki zamiast zworek dla wygody i spoko wyszło, jakby ktoś był ciekaw wrzucę gdy skończę, bo go jeszcze to dopracowuje. Wiem że ten też nie jest jakimś cudem techniki ale to i tak półka wyżej od poprzedniego; wyświetlacz, mikroprocesor, gniazda bnc, więcej funkcji, tak więc chcę wycisnąć ile się da z tej płytki.
Przy okazji - na płytce opisane jest że mam do wyboru wzmacniacz LM358 lub TL082 do montażu w to mniejsze gniazdo. W zestawie jest ten drugi ale posiadam w domu obydwa. A który z nich będzie lepszy waszym zdaniem? Na co jeszcze warto zwrócić uwagę, by układ po zlutowaniu dawał wysokiej jakości sygnał, żeby nie było zakłóceń na amplitudzie, chcę aby nic nie drgało i nie podskakiwało, aby prostokąt był prostokątem a nie połówkami rombu itd.