Tak na skróty? To w opcji tajmera są dwa parametry T i PV. Parametr T to rodzaj czasówki czyli od 0 do 49 z mnożnikiem 0,01s powyżej 50 do 100 x 0,01s i do 200 do 250 x1s. Parametr PV to wartość, ale może przybierać różne formy... od liczbowej po wartość rejestru. Ja to robię tak, że wybieram konkretną czasówkę i w wartości przypisuję jakiś tam rejestr, powiedzmy R10. Do rejestru wpisuję wartość liczbową i wszystko gra... Może nieco uprościłem sprawę, ale to naprawdę prosta sprawa. Można iść na łatwiznę, jednak bez panela operatorskiego zmiana wszelakich parametrów będzie bardzo kłopotliwa i wiąząć się będzie ze zmianą konkretnej wartości w samym jądrze programu. Budowanie logiki przekaźnikowo-czasówkowej sensu najmniejszego nie ma...w godzinę można zrobić to na sterowniku i to na dodatek bez plątaniny kablowej. Podrzuć mi adres @ to podeślę Ci program do aplikacji którą budujesz. Wprawdzie jeszcze nie dokończony, ale zaczątek już jest, i w automacie powinno działać.
Acha...jak nie masz to skombinuj sobie tablice komunikacyjną z choćby 1szt RS-232 i jakiś dodatkowy konwerter USB do kompa, który będzie symulowany jako port rs z innym numerem niż ten którego używasz do programowania Fateka. Można w tani sposób symulować on-line panel operatorski i w ten sposób będziesz miał możliwość "podgladu" programu i zmiany parametrów na bieżąco. Do końca tygodnia zrobię i pokażę Ci próbkę w jak łatwy i w prosty sposób można bawić się aplikacjami dla HMI nie posiadając takowego