Szacunki cenowe są bliskie realiom. Problem nalęży rozważać od tego w jakiej strefie wiatrowej ma być lokalizacja wiatraka.
Problem generatora z wirnikiem drukowanym - liniowa zalezność napięcia od obrotów bez możliwości regulacji - wzbudzenie magnesami stałymi.
Uwaga do konstrukcji wirnika - komutator może być typowy do wirników elektrycznych np od starego rozrusznika - dlaczego - przewiduję raczej diuże prądy przy niezbyt duzym napięciu wyjściowym. Prdkość wirnika dla stałej prędkości wiatru jest odwrotnie proporcjonalna do liczby łopat - jasniej największą predkość ma wirnik z jedną łopatą i przeciwwagą.
pradnica z ukladow drukowanych
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 8
w prodnicy mialem na mysli aby magnesy sie krecily a obwod drukowany robil za stojan, i wowczas komutator nie bedzie potrzebny.anoda pisze:Uwaga do konstrukcji wirnika - komutator może być typowy do wirników elektrycznych np od starego rozrusznika
Ostatnio zmieniony 09 cze 2006, 02:50 przez ERNEST KUCZEK, łącznie zmieniany 1 raz.
POZDRAWIAM
-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Czytam kolegów wiadomości i tak nie do końca mogę się z nimi zgodzić.
Generalnie przyjmuje się, że koszt 1MW (moc zainstalowana) kosztuje 1mil EUR
W tym 70% stanowi koszt samego wiatraka.
Tak jak robiłem kiedyś opracowania z wiatraka 650KW średnia moc roczna wychodziła
180KW (przy dobrze dobranym terenie) koledzy mówili mi o terenach gdzie średnia moc wyniosła by 200KW były by to jedne z najlepszych terenów jak jeden ze znajomych zaczął opowiadać o średniej mocy 220KW traktowałem to jak bajkę.
,”aby taka turbina mogła pracować na minimalnej mocy potrzeba wiatru powyżej 24m/s” to nie jest min moc przy takim wiatru wiatrak prawie zawsze idzie w odstawkę.
Max moc w zależności od typów wiatraka osiąga pomiędzy 9,5m/s do 12,5m/s.
Dalej moc mu nie wzrasta a wręcz się obniża.
Dzisiejsze nowoczesne wiatraki pracują nawet przy 2,5m/s maja tak zwane zmienne obroty,(dlatego stosuje się w nich przetwornice częstotliwości) i bardzo często w takich wypadkach nie mają przekładni, która w takim wypadku jest bardzo drogim elementem.
Generalnie przyjmuje się, że koszt 1MW (moc zainstalowana) kosztuje 1mil EUR
W tym 70% stanowi koszt samego wiatraka.
Tak jak robiłem kiedyś opracowania z wiatraka 650KW średnia moc roczna wychodziła
180KW (przy dobrze dobranym terenie) koledzy mówili mi o terenach gdzie średnia moc wyniosła by 200KW były by to jedne z najlepszych terenów jak jeden ze znajomych zaczął opowiadać o średniej mocy 220KW traktowałem to jak bajkę.
,”aby taka turbina mogła pracować na minimalnej mocy potrzeba wiatru powyżej 24m/s” to nie jest min moc przy takim wiatru wiatrak prawie zawsze idzie w odstawkę.
Max moc w zależności od typów wiatraka osiąga pomiędzy 9,5m/s do 12,5m/s.
Dalej moc mu nie wzrasta a wręcz się obniża.
Dzisiejsze nowoczesne wiatraki pracują nawet przy 2,5m/s maja tak zwane zmienne obroty,(dlatego stosuje się w nich przetwornice częstotliwości) i bardzo często w takich wypadkach nie mają przekładni, która w takim wypadku jest bardzo drogim elementem.
-
24 m/s = 86.4 km/h a to juz nie jest zefirek.
2.5m/s - jakiej wielkosci musi byc wirnik aby uzyskac jakas sensowna moc?
projekt wiatraka nie jest moj ja tylko pomagam, ma byc to maly wiatrak traktowany bardziej jako hobby i nie ma tutaj wielkich oczekiwan.
czy moze ktos mi wyjasnic w sposob bardzo prosty roznice w budowie grzalki np. 24v i 220v o tej samej mocy? oraz w jaki sposob dobiera sie dlugosc i srednice drutu oporowego znajac jego rezystancje do zalozonego napiecia i mocy?
wracajac do pradnicy z obwodow drukowanych, mysle ze jest realne zrobienie takiej pradnicy o max. mocy ok. 750-1000w . oczywiscie nie koniecznie na jednej plytce. ale zestawu. pytanie co bedzie tansze czy stojan z klatkami i drutem czy drukowane obwody i dwa razy wiecej magnesow.
[ Dodano: 2006-06-09, 02:54 ]
2.5m/s - jakiej wielkosci musi byc wirnik aby uzyskac jakas sensowna moc?
projekt wiatraka nie jest moj ja tylko pomagam, ma byc to maly wiatrak traktowany bardziej jako hobby i nie ma tutaj wielkich oczekiwan.
czy moze ktos mi wyjasnic w sposob bardzo prosty roznice w budowie grzalki np. 24v i 220v o tej samej mocy? oraz w jaki sposob dobiera sie dlugosc i srednice drutu oporowego znajac jego rezystancje do zalozonego napiecia i mocy?
wracajac do pradnicy z obwodow drukowanych, mysle ze jest realne zrobienie takiej pradnicy o max. mocy ok. 750-1000w . oczywiscie nie koniecznie na jednej plytce. ale zestawu. pytanie co bedzie tansze czy stojan z klatkami i drutem czy drukowane obwody i dwa razy wiecej magnesow.
[ Dodano: 2006-06-09, 02:54 ]
z tego co wiem to moc raczej sie nie obniza tylko wspolczynnik jej wykozystaniaPiotrjub pisze:Dalej moc mu nie wzrasta a wręcz się obniża.
POZDRAWIAM
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
troche przesadzilem z wartoscia wiatru piszac 24m/s ale sprawdzilem w notatkach aby sie upewnic i aby wiatr wykozystac musi wiac z predkoscia =<4m/s do 25m/s max jak wieje mniejszy i wiekszy wiatrak nie pracuje z wiadomych wzgledow pomylilem sie tez co do ceny bo nie napisalem ze w euro ale to i tak drobnostka
jest kilka farm wiatrowych w kraju ale sami sobie sprawdzcie lokalizacje
jest kilka farm wiatrowych w kraju ale sami sobie sprawdzcie lokalizacje
-
na poczatek zostanie zamontowana pradnica z magnesami stalymi z jakiegos generatora.
[ Dodano: 2006-10-15, 04:38 ]
warto zobaczyc do dyskusji na temat silnika z obwodow drukowanych
https://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?p=25859#25859
[ Dodano: 2006-10-15, 04:38 ]
warto zobaczyc do dyskusji na temat silnika z obwodow drukowanych
https://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?p=25859#25859
- Załączniki
-
- bd_1.jpg (16.32 KiB) Przejrzano 2739 razy
-
- 2f_1.jpg (25.28 KiB) Przejrzano 2745 razy
POZDRAWIAM