Nie będę jednał się bawił w hazard, bo do tego nie mam szczęścia xD
Zbieram zamówienie. Tylko nie mogę się doszukać mocy i wartości rezystorów.
HELP
Lutować ostatnio polubiłem - 4 razy lutowałem układ ogranicznika prądu na LM317, ale coś nie pykło chyba z chłodzeniem układu i mi to ograniczenie nie wyszło xD
Mam nadzieję, że w najbliższym czasie wszystko sklece i podłączę do sprawdzenia.
Miło jakby sterownik kosztował powiedzmy 40-50zł. Może i więcej roboty, ale przynajmniej człowiek się czegoś nauczy. Ja się z tym wszystkim męczę dłuższy czas, ale już poznałem na czym polega ograniczanie prądu i napięcia, jak działają sterowniki i wszystko co z tematem 4988 związanie.
Co prawda po rozpoznaniu stwierdzam, że możemy liczyć na sterowanie silnikami do max 0,7-0,6Nm ale to zawsze coś. Myślę, że przy dobrej konstrukcji możemy liczyć na sfrezowanie drewna. Będę próbował przystosować moją przyszłą frezareczkę do frezowania aluminium. Być może poświęcę też i te silniki w celu sprawdzenia czy dadzą radę. Taki ze mnie Kamikaze
A co powiecie na mój układ + silniki krokowe 0,8Nm 2A 24V [wiem, że parametry beznadziejne, ale to mój błąd- kolejna nauczka]. Przy zasileniu 1,5A i 20V myślicie, że cokolwiek z nich wycisnę? I tak szykuję się do zakupu przystosowanych pod Stepstick, ale chciałbym też i te wykorzystać na początkowe próby.
Pozdrawiam i dzięki za dyskusję
A... i jeszcze, żeby nie było że piszę na forum bo chcę przyjść na gotowe. Do tej optoizolacji myślałem wiele razy, ale różnie ludzie piszą na forum. Niektórzy twierdzą, że pracują kilka lat i nic. Ale macie racje - lepiej dla bezpieczeństwa coś takiego zrobić