Co bardziej precyzyjne?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Co bardziej precyzyjne?
Witam wszystkich
Mam mały problem: potrzebuje wykonać bardzo precyzyjną maszynę CNC o następujących parametrach:
Osi: 2 (XY)
pole robocze: 100mmx100mm
tolerancja ruchu: <0,001 mm
Ogólny zarys miałem, wiem mniej więcej jakie podzespoły wykorzystam, ale mam mały problem odnośnie konstrukcji, tzn: czy bardziej stabilnie będzie, gdy stolik będzie nieruchomy a głowica wykonująca zadanie będzie się poruszała w osiach XY, a może stolik ruchomy w jednej osi, a głowica w drugiej? Wiem, że pytanie to może wydawać się śmieszne, ale nie mam zbyt wielkiego doświadczenia w zakresie maszyn CNC, dlatego je zadałem.
Ogólnie urządzenie nie będzie przenosiło dużych obciążeń, ani wykonywało szybkich przesuwów, najważniejsza jest stabilność i precyzja ruchów.
Jeżeli bedzie ktoś wiedział jak rozwiązać mój problem, to bardzo prosił bym o pomoc. Jednoczesnie, jesli ma ktoś jakieś rady co do wykonania tej maszynki to chętnie posłucham i być może wykorzystam porady.
Pozdrawiam
Kazik
Mam mały problem: potrzebuje wykonać bardzo precyzyjną maszynę CNC o następujących parametrach:
Osi: 2 (XY)
pole robocze: 100mmx100mm
tolerancja ruchu: <0,001 mm
Ogólny zarys miałem, wiem mniej więcej jakie podzespoły wykorzystam, ale mam mały problem odnośnie konstrukcji, tzn: czy bardziej stabilnie będzie, gdy stolik będzie nieruchomy a głowica wykonująca zadanie będzie się poruszała w osiach XY, a może stolik ruchomy w jednej osi, a głowica w drugiej? Wiem, że pytanie to może wydawać się śmieszne, ale nie mam zbyt wielkiego doświadczenia w zakresie maszyn CNC, dlatego je zadałem.
Ogólnie urządzenie nie będzie przenosiło dużych obciążeń, ani wykonywało szybkich przesuwów, najważniejsza jest stabilność i precyzja ruchów.
Jeżeli bedzie ktoś wiedział jak rozwiązać mój problem, to bardzo prosił bym o pomoc. Jednoczesnie, jesli ma ktoś jakieś rady co do wykonania tej maszynki to chętnie posłucham i być może wykorzystam porady.
Pozdrawiam
Kazik
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
kazik,
ile chcesz wydać na ta maszynę,
o dokładności fizycznej poniżej mikrona,
i gdzie ja zamierzasz trzymać (w jakich warunkach) ?
[ Dodano: 2008-08-12, 21:37 ]
no i może wytłumacz mi jakie chcesz zalozyc tam napedy i systemy pomiarowe, abym razem z kolegami miał pojecie jak Ci doradzić
ile chcesz wydać na ta maszynę,
o dokładności fizycznej poniżej mikrona,
i gdzie ja zamierzasz trzymać (w jakich warunkach) ?
[ Dodano: 2008-08-12, 21:37 ]
no i może wytłumacz mi jakie chcesz zalozyc tam napedy i systemy pomiarowe, abym razem z kolegami miał pojecie jak Ci doradzić
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Tak z ciekawości to jest żart czy napisałeś to poważnie ?Kazik_Wichura pisze:tolerancja ruchu: <0,001 mm
Maszyna z dokładnością pozycjonowania narzędzia do jednej tysięcznej milimetra ?
Rozumiem że masz zaplecze maszynowe
Doświadczenie w konstrukcjach maszyn ( nie koniecznie CNC)
i s p o r o kasy
Bo jeśli nie to : wkraczasz w sferę science fiction

ale jakby coś to powodzenia
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 1
Jezeli kolega nie ma zbytniego doswiadczenia w maszynach CNC i chce uzyskac taka dokladnosc to bedzie bardzo bardzo ciezko.
Ja osobiscie mysle ze kwestia nieruchomego czy ruchomego stolika jest malo wazna kwestia przy tej dokladnosci.
Mysle tez ze trzeba sie skupic na dobrych enkoderach i jeszcze lepszych linialach pomiarowych, korpus raczej z granitu, oraz co juz kolega wczesniej sugerowal odpowiednie miejsce do trzymania takiej maszyny, a wiec hala o stalym cisnieniu, wilgotnosci i temperaturze biale czepki na glowach i sluza, cos ala cleenrom gdzie robia wafle z ukladami
Ja osobiscie mysle ze kwestia nieruchomego czy ruchomego stolika jest malo wazna kwestia przy tej dokladnosci.
Mysle tez ze trzeba sie skupic na dobrych enkoderach i jeszcze lepszych linialach pomiarowych, korpus raczej z granitu, oraz co juz kolega wczesniej sugerowal odpowiednie miejsce do trzymania takiej maszyny, a wiec hala o stalym cisnieniu, wilgotnosci i temperaturze biale czepki na glowach i sluza, cos ala cleenrom gdzie robia wafle z ukladami
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Jeśli maszyna ma być tak dokładna(?) to musi swoją wagę mieć i nieporozumieniem byłoby zastosowanie jeżdżącej bramy. Zasadą jest że tylko duża masa i jak najniższe instalowanie dużych mas gwarantuje dużą dokładność. Dokładność dokładnością ale 0,001 to chyba przegięcie bo już rząd o jedno zero mniejsze jest nielada wyczynem.
-
Mały poslizg zrobiłem z tą tolerancją, miało być 0,01 mm czyli 10um.
Laboratorium(cleanroom) o klasie czystości 1000, wilgotność i temeperatura itp. stabilizowane, urządzenie ma pracować przy produkcji układów grubowarstwowych.
Są gotowe rozwiązania oferujace powyższe parametry (tzn gotowe układy pojedyńczych osi firmy http://www.physikinstrumente.com/), myslałem jednak, że da się wykonać takie we własnym zakresie. Z tego co panowie mówią nikłe szanse aby się to udało, także będe wykorzystywał gotowe rozwiazania.
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi.
Temat do zamknięcia.
Laboratorium(cleanroom) o klasie czystości 1000, wilgotność i temeperatura itp. stabilizowane, urządzenie ma pracować przy produkcji układów grubowarstwowych.
Są gotowe rozwiązania oferujace powyższe parametry (tzn gotowe układy pojedyńczych osi firmy http://www.physikinstrumente.com/), myslałem jednak, że da się wykonać takie we własnym zakresie. Z tego co panowie mówią nikłe szanse aby się to udało, także będe wykorzystywał gotowe rozwiazania.
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi.
Temat do zamknięcia.
-
Budżet jest znaczny, dostępność do maszyn CNC gorzej, własnych nie posiadamy, ale zamówić w firmach różniastych była by mozliwość, jednakże, składanie tego samodzielnie przestało mi sie podobać. Gotowe układy osi, wraz z wózkami, silnikami, liniałami i całym wyposażeniem, zapewniające zakładaną przeze mnie dokładność są dostepne w firmie, do której link podałem w wczesniejszym poście. Zapewni mi to precyzje i zaoszczędzi czasu, jednakże może kosztować więcej niż samodzielnie wykonane.
Pozdrawiam
Kazik
Pozdrawiam
Kazik