nietypowe przekazanie napędu i płynu roboczego
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 5
nietypowe przekazanie napędu i płynu roboczego
Witam,
Mam problem a w zasadzie dwa problemy:
1) Jak do drążonego wałka (1500 obr/min) doprowadzić płyn roboczy z czoła wałka w prosty a zarazem pewny sposób. Wydrążony kanał ma zostać wykorzystany jako przepust dla wody
2) jak z wałka z pkt 1) przekazać napęd oraz płyn do wałka drugiego (również drązony). Dodatkowo drugi wałek ma być przesuwany osiowo względem pierwszego o jakies 100mm
Z góry dziękuję wszystkim za rady i pomysły
Mam problem a w zasadzie dwa problemy:
1) Jak do drążonego wałka (1500 obr/min) doprowadzić płyn roboczy z czoła wałka w prosty a zarazem pewny sposób. Wydrążony kanał ma zostać wykorzystany jako przepust dla wody
2) jak z wałka z pkt 1) przekazać napęd oraz płyn do wałka drugiego (również drązony). Dodatkowo drugi wałek ma być przesuwany osiowo względem pierwszego o jakies 100mm
Z góry dziękuję wszystkim za rady i pomysły
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
1) kupić złacze obrotowe albo zrobić samemu - konstrukcja prawie taka jak siłownik tylko dodatkowo łożyska toczne prowadzące korpus złacza na wałku
2) wielowypust z podwóinym uszczelnieniem i bocznym kanałem dla płynu ... lub kazde inne połaczenie - tu nic innego nie wstawisz. Zakładam że ciśnienia nie wieksze niż 10baR.
Jeśli jest miejsce to wstaw połaczenie teleskopowe - miniaturowy siłownik tylko z drążonym tłoczyskiem co razem bedzie robić za przewód pomiędzy wałkami . Wtedy wielowypust lub inna kształtka już może być sucha.
2) wielowypust z podwóinym uszczelnieniem i bocznym kanałem dla płynu ... lub kazde inne połaczenie - tu nic innego nie wstawisz. Zakładam że ciśnienia nie wieksze niż 10baR.
Jeśli jest miejsce to wstaw połaczenie teleskopowe - miniaturowy siłownik tylko z drążonym tłoczyskiem co razem bedzie robić za przewód pomiędzy wałkami . Wtedy wielowypust lub inna kształtka już może być sucha.
Pasjonat
-
- Posty w temacie: 3
dwa zloncza obrotowe do plynu, a naped - na ruchomym walku ze dwa wpustu to chyba taniej wyjdzie niz wielowypust. przy tej predkosci obr. zlocze musi byc dosc dokladnie w osi walka, dokladnie nieopisales czy drugi walek tez obraca sie i ewentualnie z jaka predkoscia ma odbywac sie ruch poprzeczny i czy musi byc zsynchronizowany z ruchem obr. pierwszego walka 

-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 5
wszystko pasuje , juz nawet cos wybrałem1) kupić złacze obrotowe albo zrobić samemu - konstrukcja prawie taka jak siłownik tylko dodatkowo łożyska toczne prowadzące korpus złacza na wałku

tu mam pewien problem, może jakiś rysunek poglądowy jak to wykonać?wielowypust z podwóinym uszczelnieniem i bocznym kanałem dla płynu ...
tak, drugi wałek też się obracadokladnie nieopisales czy drugi walek tez obraca sie
dzieki za odpowiedzi
-
- Posty w temacie: 1