Działanie wrzeciona cnc automatu wzdłużnego.
-
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 10
Działanie wrzeciona cnc automatu wzdłużnego.
Witam
Pragnę poznać zasadę działania wrzeciona w takim automacie.
Konkretnie chodzi mi o posuw materiału w osi x.
Rozumiem ,że jest wrzeciono które napędza i porusza materiał .
To co widzimy od przedniej strony to chyba tylko tulejka w której materiał się suwa..
Tylko teraz mam pytanie skoro pręt ma jakąś tam dokładność to jak to jest obrabiane ,że suwa się w tej tulejce i otrzymujemy zadaną dokładność elementu...
Chodzi mi o pasowanie tej tulejki potrzymującej z materiałem obrabianym który się w niej ślizga...
Pozdrawiam
Pragnę poznać zasadę działania wrzeciona w takim automacie.
Konkretnie chodzi mi o posuw materiału w osi x.
Rozumiem ,że jest wrzeciono które napędza i porusza materiał .
To co widzimy od przedniej strony to chyba tylko tulejka w której materiał się suwa..
Tylko teraz mam pytanie skoro pręt ma jakąś tam dokładność to jak to jest obrabiane ,że suwa się w tej tulejce i otrzymujemy zadaną dokładność elementu...
Chodzi mi o pasowanie tej tulejki potrzymującej z materiałem obrabianym który się w niej ślizga...
Pozdrawiam
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Te wrzeciono to tylko faktycznie podtrzymka za nią masz tulejkę co trzyma pręta i go przesuwa do przodu . Pasowanie suwliwe. Nie uzyskasz żadnych dokładności . Ma zastosowanie do cienkich i długich detali. sprecyzuj pytanie Konkretnie chodzi mi o posuw materiału w osi x. . Bo ta oś działa normalnie góra dół to albo następna oś albo zmiana narzędzia zależy jak konstruktor to przewidział.
OGŁOSZENIE!!! Zamienię dobrą prace w dynamicznie rozwijającym się kraju na zasilek w krajach starej uni.
-
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Już wszystko rozkminiłem poza jednym.bob35 pisze:Pasowanie suwliwe. Nie uzyskasz żadnych dokładności . Ma zastosowanie do cienkich i długich detali
Dzwoniłem z ciekawości do technika w sprawie maszyn typu:
http://www.rands.pl/index.php?page=star_sb20
Powiedział ,że dokładności uzyskiwane są rzędu 1 setki...
Teraz pytanie kluczowe .
Kto mi wyjaśni jak można uzyskać dokładność 1 setki jeśli ta podtrzymująca tuleja jest pasowana suwliwie na wałku....
Z tego co się orientuje to do takich automatów pakuje się wałki h9 h11
Dajmy na to ,że wałek będzie h9 , średnica 20mm to on może mieć od 19,95-20,00 . I jak uzyskać tu dokładność 1 setki skoro tulejka jest pasowana pod wałek 20 i na wyjściu w najgorszym wypadku już mamy 5 setek w plecy...
To mnie najbardziej nurtuje...
Czy ten techniczny z tej firmy ściemę walił?
-
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Też o tym myślałem , ale czy wtedy nie będzie drgał materiał?BYDGOST pisze:am może być tak, że materiał dociskany jest siłami skrawania do ścianki tulei i w ten sposób wykasowuje się luz. Nie miałem do czynienia z automatami wzdłużnymi i nie wiem jakie dokładności się uzyskuje
Wdzięczny bym był ... nurtuje mnie ta sprawa;)BYDGOST pisze:Musiałbym grzebać po DTR-kach.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Witam.
Jak da się zauważyć tulejka końcowa ( ta nieruchoma ) jest nacięta , czyli działa to następująco :
tuleja przekazująca napęd jest za tuleją w której materiał się przesuwa , jest zaciśnięta przez cały czas trwania danego cyklu , tulejka przednia kręci się razem z tylną , przy czym dodatkowo zaciska się na pręcie z określoną siłą , co oczywiście kasuje luz i pozwala toczyć bardzo długie , cienkie elementy
Mam nadzieję iż zrozumiale to przekazałem
Jak da się zauważyć tulejka końcowa ( ta nieruchoma ) jest nacięta , czyli działa to następująco :
tuleja przekazująca napęd jest za tuleją w której materiał się przesuwa , jest zaciśnięta przez cały czas trwania danego cyklu , tulejka przednia kręci się razem z tylną , przy czym dodatkowo zaciska się na pręcie z określoną siłą , co oczywiście kasuje luz i pozwala toczyć bardzo długie , cienkie elementy
Mam nadzieję iż zrozumiale to przekazałem

"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein
Albert Einstein