przekazanie napedu
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 4
przekazanie napedu
witam
jestesm wtrakcie budowy i zastanawiam sie nad przekazniem napedu z silnika na srube
jak najlepiej to zrobic ???
z gory dzieki za pomoc
jestesm wtrakcie budowy i zastanawiam sie nad przekazniem napedu z silnika na srube
jak najlepiej to zrobic ???
z gory dzieki za pomoc
Tagi:
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 1
U mnie będzie to rozwiazane za pomocą tuleji z śrubami kontrujacymi na jej obwodzie.
Ale ważne jest aby śruba nie przenosiła sił wzdłuż swojej osi na silnik, bo z tego co wiem wiekszość silników nie jest do tego przystosowana, wiec pomiedzy śrubę czy tulejkę a element konstrykcji do której przykręcony jest silnik wstawię łozysko oporowe.
Pzdr
Ale ważne jest aby śruba nie przenosiła sił wzdłuż swojej osi na silnik, bo z tego co wiem wiekszość silników nie jest do tego przystosowana, wiec pomiedzy śrubę czy tulejkę a element konstrykcji do której przykręcony jest silnik wstawię łozysko oporowe.
Pzdr
- Załączniki
-
- Tuleja łaczaca.JPG (11.23 KiB) Przejrzano 5834 razy
-
-
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
no tak ja budujesz coś do stali to niemasz silników 0.3 Nm i prowadnic od szuflad --czyli inwestujesz i wted faktycznie nawet można przetoczyć śrubę i założyc gotowe sprzęgło (bo jak budujesz coś do stali to liczysz się z wyższymi kosztami)
a ja proponuje amatorskie rozwiązanko (pomysł z otworem w śróbie jest niezły tylko trzeba otwór robić na tokarce żeby był w osi )
a to z wężykami to tak jak na rys.
a ja proponuje amatorskie rozwiązanko (pomysł z otworem w śróbie jest niezły tylko trzeba otwór robić na tokarce żeby był w osi )
a to z wężykami to tak jak na rys.
- Załączniki
-
- zac.jpg (740.09 KiB) Przejrzano 3000 razy
Ostatnio zmieniony 15 maja 2005, 23:02 przez adam Fx, łącznie zmieniany 1 raz.