Moim zdaniem jeśli chodzi o bicie to nie ma znaczenia czy uchwyt kluczykowy czy samozaciskowy, ważne jest z jaką precyzją i z jakich materiałów jest wykonany dany uchwyt. Ja już więcej nie kupię żadnego taniego uchwytu z powodu dużego bicia, w twoim przypadku wybrałbym opcję stożek B10 + markowy uchwyt 1-10mm.Mallujemy pisze: (chciałem kluczykowy ale wyczytałem że samozaciskowe mają mniejsze bicie)
Modernizacja wrzeciona wiertarki B10 -> B16
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Tagi:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 8
Ehh niestety Kolega miał racje. Udało mi się sztywno założyć tuleje na stożek B10 ale jak próbuję nałożyć na to uchwyt to okazuje się że nowy stożek wchodzi tylko na jakieś 7mm.easydor pisze:Jeśli mogę się wtrącić do rozmowy to chciałbym dodać, że stożek wewnętrzny MK1 w tej tulei redukcyjnej nie występuje na całej długości. Kończy się na około 13,5 mm od końca tulei. Średnica końcowa stożka wewnętrznego ma około 9,75mm, później następuje otwór o większej średnicy. Poniżej zdjęcie z zaznaczoną średnicą 15,73 dla stożka B16. W tym miejscu praktycznie kończy się wewnętrzny stożek MK1 więc nie wiem czy uda Ci się wykonać przejściówkę tego typu.
Strasznie mnie korci by dać te wrzeciono komuś do przetoczenia i nałożenia na wcisk stożka B16/B12... Może ktoś z Was ma chęci/umiejętności by takie coś zrobić( oczywiście odpłatnie)?