Materiał bramy
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 5
dziękuję raz jeszcze za odpowiedzi 
tak jak radzicie - użyję stali, co do grubości, sądzę, że 10mm będzie wystarczające w stosunku do aluminium 30mm...
a co do wałków - to generalnie ugięcie wału wychodzi rzędu 1,5mm, więc dość spore jednak... jednakże jeżeli tylko maszynka zarobi na siebie (albo raczej ja pracując na niej
) to wymienie całą oś X albo na wałki z podporami, albo być może na prowadnice liniowe. to już się okaże 
co do żeliwa - w tym momencie nie mam gdzie tego odlać, ale podejrzewam, że gdybym porządnie popytał, to coś by się znalazło...

tak jak radzicie - użyję stali, co do grubości, sądzę, że 10mm będzie wystarczające w stosunku do aluminium 30mm...
a co do wałków - to generalnie ugięcie wału wychodzi rzędu 1,5mm, więc dość spore jednak... jednakże jeżeli tylko maszynka zarobi na siebie (albo raczej ja pracując na niej

co do żeliwa - w tym momencie nie mam gdzie tego odlać, ale podejrzewam, że gdybym porządnie popytał, to coś by się znalazło...
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 1
Aluminium jest 3x lzejsze, 3xdrozsze oraz 3xmniej wytrzymale - bez sensu.ezbig pisze:Ja też na początku myślałem o budowie z aluminium, ale po doświadczeniach z pewną konstrukcją, co do której byłem przekonany, że nie ma sensu pakować się w stal - zmieniłęm zdanie. W efekcie końcowym, konstrukcja kosztowała 4 razy tyle co wcześniejsza stalowa (bo to była przeróbka). A aby uzyskać wymaganą sztywność trzeba było dać dodatkowe wzmocnienia i coś co miałobyć proste i tanie stało się drogie, pracochłonne, niewiele lżejsze od tego co było wcześniej stali i nie zbyt sztywne. Dodam, że nie była to konstrucja tak odpowiedzialna jak frezarka.
Idzie tam gdzie ma byc lekko i nie rdzewiec/ladniejsze - ot i tyle
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Takie porównywanie jednym zdaniem jest lekkim uproszczeniem.olo_3 pisze:abusee napisał/a:
Aluminium jest 3x lzejsze, 3xdrozsze oraz 3xmniej wytrzymale - bez sensu
Szukam podpory stalowej pod wałek. Wszak powinna być 3 x bardziej wytrzymała i 3 x tańsza niż z aluminium i jakoś nie mogę znaleźć.
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej