Ekstruder do czekolady

Dyskusje dotyczące druku i drukarek 3D

Autor tematu
Zaremba
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 277
Rejestracja: 14 lip 2011, 21:42
Lokalizacja: Z daleka

Ekstruder do czekolady

#1

Post napisał: Zaremba » 04 lis 2013, 21:11

Znajomy chce żebym mu zrobił drukarkę do czekolady.
Napędy i pole robocze to pestka.
Problemem jest sam ekstruder.
To co widziałem na necie to w większości urządzenia oparte na strzykawce.
Coś takiego mnie nie interesuje. Nie ma możliwości cofnięcia materiału podczas zmiany (przeskoku) miejsca druku i wygląda to dupiaście.
Znacie jakieś inne rozwiązanie ekstrudera dp czekolady?
pozdrawiam




diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 2788
Rejestracja: 15 sty 2006, 18:34
Lokalizacja: Wrocław

#2

Post napisał: diodas1 » 05 lis 2013, 00:56

Nie wiem jaką temperaturę czekolady trzeba uzyskać żeby dało się nią sensownie drukować. Pomyslałem że dobrze byłoby użyć do pompowania na przykład pompki zębatej, krzywkowej lub śrubowej. Dzięki niej można swobodnie sterować kierunkiem i szybkością pompowania. Gdyby wypatrzeć gdzieś taką pompę z chromoniklu to do żywności byłoby nieźle. Całą pompkę należałoby utrzymywać w temperaturze topnienia czekolady. Może tutaj http://hotgluetech.pl/9,201,pompy.zebate.html coś Ci doradzą . Oczywiście należałoby wmontowany w te pompy silniczek wymienić na silnik krokowy ze sterowaniem. Albo w ostateczności rozejrzyj się wśród zębatych pomp paliwowych do samochodu. Pewnie jest więcej źródeł. Najkorzystniej byłoby trafić na firmę obsługującą przemysł spożywczy lub laboratoria chemiczne, medyczne itp. Chodzi o kontakt użytych materiałów z żywnością i odporność termiczną.
Wypisz-wymaluj coś dla Ciebie http://www.pompykrzywkowe.pl/pompy-do-c ... iczego.htm
Sama czekolada mogłaby być ogrzewana dwustopniowo. Przez pompę wystarczyłoby przetłaczać w postaci plastycznej a docelowe dogrzewanie do ciekłości roboczej w dyszy extrudera. Wybór i tak będzie zależny od zasobnosci portfela.


kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1227
Rejestracja: 21 sie 2008, 17:46
Lokalizacja: Dania

#3

Post napisał: kak » 05 lis 2013, 13:53

Jak się rozpuszcza czekoladę, żeby coś z niej zrobić to do 48 stopni się ją podgrzewa.
Czyli daleko do temperatury topnienia wszystkich filamentów. Można by wydrukować jakiś prototyp.
http://www.thingiverse.com/thing:18933
http://www.thingiverse.com/thing:18017


koala.g
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2947
Rejestracja: 01 kwie 2009, 23:02
Lokalizacja: Małopolska

#4

Post napisał: koala.g » 05 lis 2013, 16:54

diodas1 pisze:Nie wiem jaką temperaturę czekolady trzeba uzyskać żeby dało się nią sensownie drukować.
Zależy czy jest temperowana czy nie temperowana :)
Mleczna, pełno mleczna, o wysokiej zawartości kakao, jako masa cukiernicza....
I trzeba uważać żeby jej nie przegrzać.

A najlepiej znaleźć jakiegoś speca od czekolady.


diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 2788
Rejestracja: 15 sty 2006, 18:34
Lokalizacja: Wrocław

#5

Post napisał: diodas1 » 05 lis 2013, 17:23

Kolega Zaremba, pewnie ma zrobić maszynkę dla takiego speca i to on sam sobie ustawi parametry pracy. Wstępna wiedza na temat potrzebna jest żeby chociaż zapewnić odpowiednie widełki zakresu regulacji.Ogólnie temat ciekawy a konstruktor jak należy się domyślać, dostanie do prób wiaderko smakołyku. Może pokaże zdjęcie i opowie jak smakowało chociaż.


koala.g
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2947
Rejestracja: 01 kwie 2009, 23:02
Lokalizacja: Małopolska

#6

Post napisał: koala.g » 05 lis 2013, 22:34

[youtube][/youtube]


251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 4478
Rejestracja: 27 sie 2004, 21:59
Lokalizacja: Polska

#7

Post napisał: 251mz » 06 lis 2013, 08:26

Odnośnie filmiku powyżej ...
Czy np w machu da się ustawić aby taka obrotowa głowica obracała się zgodnie z wektorem posuwu ?
Czy to musi być ustalone z poziomu Cama ?


kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1227
Rejestracja: 21 sie 2008, 17:46
Lokalizacja: Dania

#8

Post napisał: kak » 06 lis 2013, 15:01

Mach tylko posłusznie czyta Gkody - prawie posłusznie :-)
Więc z pewnością CAM musi to zrobić.
Taka maszynka z filmu, to z 5 osi musi mieć.


251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 4478
Rejestracja: 27 sie 2004, 21:59
Lokalizacja: Polska

#9

Post napisał: 251mz » 06 lis 2013, 15:25

Decodrew pisze:Taka maszynka z filmu, to z 5 osi musi mieć.
Ja tam widzę tylko 3 osie + głowice obrotową....

W takim razie z pomocą przyszedł by pewnie soft do cięcia tworzyw w reklamach....

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2692
Rejestracja: 08 gru 2009, 22:33
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

#10

Post napisał: syntetyczny » 06 lis 2013, 15:40

251mz pisze: W takim razie z pomocą przyszedł by pewnie soft do cięcia tworzyw w reklamach....
A czy tam przypadkiem nie używa się noża wleczonego? Ewentualnie oprogramowanie do bigowania.
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Drukarki 3D, RepRap”