Ekstruder do czekolady
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
- Posty: 277
- Rejestracja: 14 lip 2011, 21:42
- Lokalizacja: Z daleka
Ekstruder do czekolady
Znajomy chce żebym mu zrobił drukarkę do czekolady.
Napędy i pole robocze to pestka.
Problemem jest sam ekstruder.
To co widziałem na necie to w większości urządzenia oparte na strzykawce.
Coś takiego mnie nie interesuje. Nie ma możliwości cofnięcia materiału podczas zmiany (przeskoku) miejsca druku i wygląda to dupiaście.
Znacie jakieś inne rozwiązanie ekstrudera dp czekolady?
pozdrawiam
Napędy i pole robocze to pestka.
Problemem jest sam ekstruder.
To co widziałem na necie to w większości urządzenia oparte na strzykawce.
Coś takiego mnie nie interesuje. Nie ma możliwości cofnięcia materiału podczas zmiany (przeskoku) miejsca druku i wygląda to dupiaście.
Znacie jakieś inne rozwiązanie ekstrudera dp czekolady?
pozdrawiam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
- Posty: 2788
- Rejestracja: 15 sty 2006, 18:34
- Lokalizacja: Wrocław
Nie wiem jaką temperaturę czekolady trzeba uzyskać żeby dało się nią sensownie drukować. Pomyslałem że dobrze byłoby użyć do pompowania na przykład pompki zębatej, krzywkowej lub śrubowej. Dzięki niej można swobodnie sterować kierunkiem i szybkością pompowania. Gdyby wypatrzeć gdzieś taką pompę z chromoniklu to do żywności byłoby nieźle. Całą pompkę należałoby utrzymywać w temperaturze topnienia czekolady. Może tutaj http://hotgluetech.pl/9,201,pompy.zebate.html coś Ci doradzą . Oczywiście należałoby wmontowany w te pompy silniczek wymienić na silnik krokowy ze sterowaniem. Albo w ostateczności rozejrzyj się wśród zębatych pomp paliwowych do samochodu. Pewnie jest więcej źródeł. Najkorzystniej byłoby trafić na firmę obsługującą przemysł spożywczy lub laboratoria chemiczne, medyczne itp. Chodzi o kontakt użytych materiałów z żywnością i odporność termiczną.
Wypisz-wymaluj coś dla Ciebie http://www.pompykrzywkowe.pl/pompy-do-c ... iczego.htm
Sama czekolada mogłaby być ogrzewana dwustopniowo. Przez pompę wystarczyłoby przetłaczać w postaci plastycznej a docelowe dogrzewanie do ciekłości roboczej w dyszy extrudera. Wybór i tak będzie zależny od zasobnosci portfela.
Wypisz-wymaluj coś dla Ciebie http://www.pompykrzywkowe.pl/pompy-do-c ... iczego.htm
Sama czekolada mogłaby być ogrzewana dwustopniowo. Przez pompę wystarczyłoby przetłaczać w postaci plastycznej a docelowe dogrzewanie do ciekłości roboczej w dyszy extrudera. Wybór i tak będzie zależny od zasobnosci portfela.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
- Posty: 1227
- Rejestracja: 21 sie 2008, 17:46
- Lokalizacja: Dania
Jak się rozpuszcza czekoladę, żeby coś z niej zrobić to do 48 stopni się ją podgrzewa.
Czyli daleko do temperatury topnienia wszystkich filamentów. Można by wydrukować jakiś prototyp.
http://www.thingiverse.com/thing:18933
http://www.thingiverse.com/thing:18017
Czyli daleko do temperatury topnienia wszystkich filamentów. Można by wydrukować jakiś prototyp.
http://www.thingiverse.com/thing:18933
http://www.thingiverse.com/thing:18017
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Posty: 2947
- Rejestracja: 01 kwie 2009, 23:02
- Lokalizacja: Małopolska
Zależy czy jest temperowana czy nie temperowanadiodas1 pisze:Nie wiem jaką temperaturę czekolady trzeba uzyskać żeby dało się nią sensownie drukować.

Mleczna, pełno mleczna, o wysokiej zawartości kakao, jako masa cukiernicza....
I trzeba uważać żeby jej nie przegrzać.
A najlepiej znaleźć jakiegoś speca od czekolady.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
- Posty: 2788
- Rejestracja: 15 sty 2006, 18:34
- Lokalizacja: Wrocław
Kolega Zaremba, pewnie ma zrobić maszynkę dla takiego speca i to on sam sobie ustawi parametry pracy. Wstępna wiedza na temat potrzebna jest żeby chociaż zapewnić odpowiednie widełki zakresu regulacji.Ogólnie temat ciekawy a konstruktor jak należy się domyślać, dostanie do prób wiaderko smakołyku. Może pokaże zdjęcie i opowie jak smakowało chociaż.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Posty: 2692
- Rejestracja: 08 gru 2009, 22:33
- Lokalizacja: Elbląg
- Kontakt: