Większość zależy od tego jak skonstruowana jest drukarka.
Stół musi mieć co najmniej dwa podparcia żeby zachować stabilność przy większych prędkościach przy wysokości wydruku powiedzmy 15 cm. Większość tanich drukarek ma tylko jedno i dodatkowo przesówny stół, przykładowo weźmy pod lupę Felix 3.0
Stół powinien się poruszać tylko w osi Z co zapewni stabilność elementu przy większych prędkościach przesuwu.
Oś Z na śrubie, a najlepiej na łożysku kulowym co zapewnia dodatkowe wsparcie i stabilność stołu i najlepiej jak są dwie śruby lub 3.
Głowica z extruderem czy na tubie, według mnie tuba co pozwala na osiąganie większych prędkości przy zachowaniu stabilności wydruku i eliminacji nadmiernych drgań drukarki.
Konstrukcja ramowa, a nie bramowa.
Głowice mają tu również znaczenie i najlepiej jeśli są wyposażone w wewnętrzną tubę PTFE.
Extrudery z przekładnią satelitarną lub metalowe z wciętym popychaczem , nie żadne drukowane plastiki.
Staraj się zakupić drukarkę z 32bitową płytą sterującą i steperami 1/32 kroki zapewni to większą rozdzielczość i prędkość przeliczeniową przy osiąganiu zawrotnych prędkości

Osie X i Y na łożyskach i wałkach 8 mm nie żadne 6 mm i w dodatku na tulejach, najlepszym rozwiązaniem są szyny.
To kilka własnych podstawowych spostrzeżeń jako konstruktora drukarek przy wyborze drukarki do zakupu. Przetestowałem wiele drukarek u klientów więc mam pojęcie gdzie tkwi szkopół szybkiego druku z dobrym wynikiem. Zapewne wielu będzie miało odmienne doświadczenia ale wybór pozostawiam do oceny własnej przy zakupie drukarki założycielowi tematu.
Przy zakupie postaraj się kierować tymi zasadami, a na pewno się nie zawiedziesz i drukarka będzie nie dość, że szybka ale i dokładna jednak nie mam pojęcia czy zdołasz się zmieścić w puli 5 tysięcy zł.
AAAA i nie patrz się na bzdury jakie wypisują producenci o stabilności i mega precyzji bo większość to kit marketingowy.
Moim skromnym zdaniem najlepszy jest wybór drukarki Leapfrog HS