źle ułożyłem program obróbki - proszę o pomoc
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
źle ułożyłem program obróbki - proszę o pomoc
witam - czy może ktoś mi pomóc - źle ułożyłem obróbkę w pikocam - zostawiłem naddatek 0.5mm i zapominałem o nim i teraz mam za mały otwór - jak naprowadzić frezarkę żeby powiększyć otwór o 0.5mm - i czy się da w piko - pomocy - pozdrawiam Jacek.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Ja robiłem tak ,nie gwarantuje to 100 procentowej dokładności i bez czujnika .
wjeżdżam frezem wizualnie w środek otworu sterowanie ręczne rozdzielczość 0,05 lub inna , jadę po osi x do krawędzi obracając wrzecionem ręcznie wyczuwam krawędż ,zapisuje dane lub zeruje oś x -jadę w drugą stronę tak samo znowu dane ,dzielę na pół ustawiam frez na środku i to samo robię w osi Y .
Jeszcze raz sprawdzam po osi x .po wyznaczeniu środka ustawiam wrzeciono na środku i poprawiam otwór .
wjeżdżam frezem wizualnie w środek otworu sterowanie ręczne rozdzielczość 0,05 lub inna , jadę po osi x do krawędzi obracając wrzecionem ręcznie wyczuwam krawędż ,zapisuje dane lub zeruje oś x -jadę w drugą stronę tak samo znowu dane ,dzielę na pół ustawiam frez na środku i to samo robię w osi Y .
Jeszcze raz sprawdzam po osi x .po wyznaczeniu środka ustawiam wrzeciono na środku i poprawiam otwór .
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
witam ponownie - oczywiście zapominałem napisać że po zakończonej obróbce nie ruszałem frezarki ani nie zamykałem programu - więc wróciłem do cam'a - obróbkę dla otworu fi 60.5 ustawiłem bez naddatku i wystartowałem program od linii gdzie zaczyna się obróbka tego otworu - właśnie za chwilę zakończy się - dla obu Kolegów pomógł - pozdrawiam Jacek.