Prędkość liczenia g-codu w CAMie
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 9
Prędkość liczenia g-codu w CAMie
Dzień dobry.
Czy jest jakiś sposób na przyspieszenie procesu liczenia g codu ? Próbuję się bawić ostatnio z V-Carvingiem ale liczenie ścieżki zajmuje około godziny. Początkowo myślałem że komp za stary, ale w menedżerze zadań obciążenie CPU dochodzi maksymalnie do 23%. Zmieniałem już priorytety aplikacji i inne bajery które znalazłem z necie, ale bez poprawy. Sprawdzone na stacjonarce i laptopie. Da się coś z tym zrobić czy tak po prostu jest ?
Czy jest jakiś sposób na przyspieszenie procesu liczenia g codu ? Próbuję się bawić ostatnio z V-Carvingiem ale liczenie ścieżki zajmuje około godziny. Początkowo myślałem że komp za stary, ale w menedżerze zadań obciążenie CPU dochodzi maksymalnie do 23%. Zmieniałem już priorytety aplikacji i inne bajery które znalazłem z necie, ale bez poprawy. Sprawdzone na stacjonarce i laptopie. Da się coś z tym zrobić czy tak po prostu jest ?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 10
Re: Prędkość liczenia g-codu w CAMie
Jasne, zmień kompa na normalnego, U mnie na ryzenie 5800x wszystko zajmuje dosownie chwilę, ale proc ma co robić.szkop pisze: ↑29 sty 2023, 12:27Dzień dobry.
Przy większych frezowaniach 3d, potrzebny by był 5900x albo nawet 5950x
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 9
Dysk SSD 256gb i 16gb ram na stacjonarce (AMD FX(tm)-6100 Six-Core Processor 3.31 GHz) i na lapku ssd 64gb i 8 gb ram (Intel i5-321M 2.50GHz 2.50GHz).
Na obu sprzętach zachowuje się to tak samo.
Na obu sprzętach zachowuje się to tak samo.
-
była kiedyś prośba, zeby takie liczenie wspomóc mocą gpu, wtedy przyrost był by okrutny, ale po dłuższej dyskusji okazało się ze nie jest to takie do końca proste...
No i nie wszystko da się liczyć multicore, jak pracuję w surface 3d, to najpierw leci "coś" co zżera jeden rdzeń, i wtedy turbo się pięknie w procku sprawdza, a potem leci all core
Jak chcesz, podeślij plik, to mogę Ci nagrać filmik ile to się u mnie generuje
No i nie wszystko da się liczyć multicore, jak pracuję w surface 3d, to najpierw leci "coś" co zżera jeden rdzeń, i wtedy turbo się pięknie w procku sprawdza, a potem leci all core

Jak chcesz, podeślij plik, to mogę Ci nagrać filmik ile to się u mnie generuje

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 8
A po co się bawić z tym w Piko? Ja wszystko od zrobienia projektu do wygenerowanie G-code robię w fusion 360 (post procesor jest dostępny tu na forum). G-code generuje się sekundę...
-
-
- Posty w temacie: 1
Może zacznijmy od tego żebyś pokazał co generujesz i jak bardzo to jest skomplikowane.
Bo jakoś trudno mi uwierzyć że generowanie prostych operacji by tyle zajmowało czasu.
Bo jakoś trudno mi uwierzyć że generowanie prostych operacji by tyle zajmowało czasu.