To zależy od CAM-a. Jeżeli tyczy się PIkoCam-a to nie masz racji.MrCluster pisze: czy mam rację?

Robert
Wiem, wiemRobWan pisze:To zależy od CAM-a. Jeżeli tyczy się PIkoCam-a to nie masz racji.MrCluster pisze: czy mam rację?![]()
Robert
Nie musiałbyś. Musiałbyś tylko ustawić bazę na określonej wysokości. Raz, a potem możesz sobie wkładać wałki jakie chcesz, nawet kwadratowe.MrCluster pisze: Gdybym chciał zrobić 20 figurek np w drewnie brzozowym to aby zerować Z na powierzchni materiału musiałbym najpierw każdy klocek doprowadzić do wstępnego wymiaru - bez sensu.
Ale do ustawiania bazy nie musisz używać przygotówki, a poza tym jakbyś miał uzyskać wałek o dowolnej średnicy z dokładnością do 0,02 na frezarce , tokarce, czy innej strugarce, to CNC nie ma nic do tego, tylko dokładność ustawienia narzędzia i kinematyka, a bazę możesz sobie przyjąć w kosmosie i i tak wyjdzie.MrCluster pisze: Jeśli chodzi o tokarki CNC czy precyzyjne frezarki to aby zerować na powierzchni materiału i uzyskać wałek o średnicy 30mm z tolerancją do 20 mikrometrów to musiałbym w kłach montować wałek precyzyjny szlifowany, bo żaden materiał surowy do toczenia nie ma idealnych wymiarów.
A jak chcesz ustawić bazę precyzyjnie w osi? W czym Ci to ułatwi jeśli nie będziesz miał fizycznego wałka, tylko teoretyczną oś? Jaki problem to rozwiązuje?MrCluster pisze: Z=0 w osi obrotu eliminuje powyższe problemy - czy mam rację?
W ten sposób na to nie patrzyłem, ale faktycznie masz racjęSteryd pisze:Nie musiałbyś. Musiałbyś tylko ustawić bazę na określonej wysokości. Raz, a potem możesz sobie wkładać wałki jakie chcesz, nawet kwadratowe.MrCluster pisze: Gdybym chciał zrobić 20 figurek np w drewnie brzozowym to aby zerować Z na powierzchni materiału musiałbym najpierw każdy klocek doprowadzić do wstępnego wymiaru - bez sensu.